Контрола штеточина у воћњацима и виноградима током зиме

Аутор: draganadpetrovic
267 посета

Изненадне штете или непотребна третирања могу се спречити само пуним познавањем стања у воћњаку или винограду јер је на основу резултата прегледа могућа сигнализација о потреби сузбијања појединих штеточина зимским или касним зимским прскањем.На тај начин ће утрошак средстава за заштиту бити рационалнији и може се спровести усмерена заштита као први корак ка интегралној заштити.

Једна од метода је и метода зимског прегледа воћњака и винограда. У току зиме би требало узети по 20 цм дуге комаде, најчешће двогодишњег или трогодишњег стабла. На разним местима воћњака, зависно од величине парцеле, заступљености сорти, разноликости терена и слично, узима се по 2 узорка од по 10 гранчица. Правилно је најмање један узорак из сваког хомогеног дела парцеле. Затим се сваки узорак прегледа лупом која повећава најмање пет пута или под бинокуларом и бележи се број свих пронађених штеточина.

Илустрација: Виногради и воћњаци током зиме на мети су бројних штеточина

Потребно је утврдити првенствено бројност јаја лисних ваши. Критичан број на врху ластара је 50 јаја на прегледаном узорку. Ако се утврди присуство јаја у пазуху пупољака, то су јаја пепељасте ваши јабуке и њихов критични број је једно јаје у узорку.Кад су у питању савијачи пупољака и покожице плода, критичан број је ако се утврди присуство две гусенице на 2 м дужине дрва. Код мрког смотавца критичан број је 3-5 гусеница на 100 прегледаних гранчица.

За утврђивање бројности зимских јаја црвеног паука препоручује се модификација ове методе. Код јабуке се узимају делови двогодишњих гранчица са по 2 пупољка. Један узорак чини 60 оваквих делова гранчица. Утврђени број јаја представља број на 2 м дрва.

Јаја црвеног паука се налазе у пазуху двогодишњих грана. Ради бржег прегледа препоручује се не бројати јаја већ сваки делић гранчице на основу кратког прегледа под лупом. Критичан број је ако се утврди присуство 1.000-3.000 јаја на 2 м дужине дрва.На вишегодишњем деблу требало би установити бројност кокона минера округлих мина, штитова штитастих ваши, беле паучинасте навлаке од крваве ваши, рак рана од бактериозне пламењаче. Ако се констатује више од 10 кокона минера округлих мина по стаблу, потребно је извршити сузбијање.

Методом отресања може се извршити бројање јабучног цветоједа, а критичан број је 10 до 40 одраслих инсеката.

дипл. инж. Љиљана Јеремић, ПССС Јагодина

Извор: https://www.agrotv.net/kontrola-stetocina-u-vocnjacima-i-vinogradima-tokom-zime/

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар