Зима у воћњаку и како припремити воће за снег и хладноћу

Аутор: draganadpetrovic
517 посета

Јесенска или основно ђубрење обавља се након бербе. У том периоду у земљиште се уносе ђубрива са израженим фосфором и калијумом, а са мањим садржајем азота. Најчешће су то 7-20-30, 8-16-24 и др. формулације ђубрива.
Количина овог ђубрива зависи од самог земљишта, односно од присуства елемената у њему, што се претходно утврђује хемијском анализом.Основно ђубрење подразумева и ђунбрење органским тј. стајњаком које се обавља сваке треће или четврте године. У новије време врши се и фолијарна прехрана, после бербе, а прије опадања листова.

Кад две трећине листа опадне приступа се хемијској заштити примјеном пестицида на бази бакра тзв. “плаво прскање” или “плаво купање” воћака. Треба напоменути, да је поједине проузроковаче биљних болести могуће спречити само третирањем у време зимског мировања, па се препоручује да се ово третирање никако не изоставља.
Такође, касно у јесен или почетком зиме примјењује се и тзв. ” бељење воћака” како би их заштитили од пуцања коре и накупљања маховине и лишајева. За ту намену припрема се суспензија по слиједећој рецептури: у 5 л воде дода се 5 кг гашеног креча, 0,3 кг кухињске соли и 0,5 кг сумпора ( Цхромосул 80 ). Овом суспензијом врши се премазивање дебла и доње рачвиште грана.

Илустрација: Обавезно уклањање сувих грана

Ако се примењује јесенска резидба воћака, обавезно је све резове премазати воћарским воском или бар оне веће јер у противном сваки рез представља рану и идеално мјесто за остваривање заразе.
У зимском периоду често воћњаку штете наноси дивљач, нарочито зец, а ређе срна, и др. У недостатку хране, кад је висок снежни покривач, зец лако дохвати ниже па и више гране и у знатној мери их оштећује. Најсигурнији, али и најскупљи начин заштите је ограђивање воћњака жичаном мрежом. Најчешће се заштита од зечева врши омотавањем појединачних стабала пластичном мрежом за ту намену,. За заштиту се користе и средства која неуогодним мирисом – репелентно, одбијају дивљач.

Ненад Стефановић маст.инж.пољ. ПССС Лесковац

Извор: https://jugpress.com/poljoprivreda-koji-su-glavni-radovi-u-vocnjacima-pred-zimu/

Srodni tekstovi

Оставите коментар