За винарије од 200.000 до 3,5 милиона

Аутор: Gdjakovic
227 посета

Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство расписао је конкурс ради суфинансирања инвестиција како би газдинства прерадом постигла већу вредност производа.

За ту намену опредељено је 95 милиона динара

Покрајина ће суфинансирати куповину нове опреме за производњу и прераду меса и млека, производњу вина и ракије, прераду воћа, поврћа, укључујући печурке, уљаних култура, зачинског, лековитог и ароматичног биља и прераду пчелињих производа.

За суфинансирање инвестиција у набавку опреме за прераду млека и меса на газдинствима у Војводини у овој години, по једној пријави може се по конурсу добити бесповратно од 200.000 до два милиона динара, а за суфинансирање инвестиција у набавку опреме за производњу вина и ракије од 200.000 до 3,5 милиона.

95 милиона динара намењено за инвестиције

За суфинансирање инвестиција у набавку опреме за прераду воћа, поврћа, укључујући печурке, уљаних култура, зачинског, лековитог и ароматичног биља, највише се може добити бесповратно по једној пријави 2,2 милиона динара, а најмање 200.000 динара.

Максималан износ без враћања новца, такође по једној пријави, за суфинансирање инвестиција ради набавке оп­ре­ме за прераду пчелињих производа јесте 350.000 динара, док је минималан износ 150.000 динара.

Стручњак светског гласа о винима из Србије само речи хвале

У конкурсу је истакнуто и да се бесповратно даје до 60 одсто прихватљивих трошкова инвестиције, док предузетници и правна лица чије је газдинство регистровано на подручју са отежаним условима рада у пољопривреди, жене носиоци пољопривредних газдинстава и особе млађе од 40 година могу добити до 70 одсто укупно прихватљивих трошкова ивестиције.

Покрајина жели да подигне стандард на селу

Конкурс је отворен до 5. априла ове године. Објављен је да би регистрована пољопривредна газдинства проширила асортиман новим производима, брендирала их и тако увећала приходе на селу, постала конкурентна на домаћем и страном тржишту и ускладила се са стандардима, политикама и праксама ЕУ. Покрајина суфинансирањем жели да пољопривредна домаћинства смање трошкове производње и унапреде техничко-технолошку опремљеност.

60−70 одсто трошкова инвестиције у субвенције

Право на подстицаје имају активни пољопривредници уписани у Регистар пољопривредних газдинстава.

З. Делић

Извор: Дневник

Srodni tekstovi

Оставите коментар