Да ли је реално да је оволико зарада на ораху?

Фото: РИНА

Аутор: Gdjakovic
371 посета

СА МАЛО РАДА ДО МНОГО ПАРА! Владан засадио 110 стабала, по хектару ЗАРАДА И 10.000 ЕВРА! Једно дрво даје плодове чак 80 година!

Од узгајања ораха може лепо да се живи! Они су потребни у сваком домаћинству, сви их користе како сирове тако и, рецимо, ситно измрвљене у тортама. А посла да би стигли на тржиште и нема превише.

Барем је тако за РИНУ испричао дипломирани агроном Владан Илић, који је кад је отишао у пензију одлучио да у свом родном селу Тврдићи код Пожеге подигне засаде ораха.

Фото: РИНА

На површини од једног хектара и 10 ари посадио је неколико сорти и селекција, а укупно његова плантажа броји 110 стабала. Ниједног тренутка се није покајао, јер се ова одлука показала као пун погодак. Орах није захтевна воћка, добро рађа, а откупна цена је задовољавајућа.

– Најбоље се показала сорта расна, иако су многи фаворозавали неке друге попут шампиона. Расна добро рађа сваке године, па чак и кад су лоши времнски услови успе да изнесе велике количине рода. Приноси се крећу од 20 до око 40 килограма по стаблу. Орах не захтева велика улагања, лако се одржава. Много је лакши за гајење од лешника, а зарада је приближна. Није потребно много радне снаге, не смета му мраз и отпоран је на болести. Једино што зарада мора мало да се сачека, не може баш све и одмах – рекао је Владан за РИНУ.

Инвестиција у орахе почиње да се исплаћује у десетој години од садње, а већ у петнаестој приноси бивају све већи, тако да је могуће зарадити и десет хиљада евра по хектару.

Фото: РИНА

– Имамо своје сталне купце, квалитетан орах је увек тражена роба. Понекад у продавници видим оне црне, пребојене језгре. Код нас се то не продаје купцима, само квалитетан примерак, одличног изгледа и укуса. Дуго година је цена по килограму била око 900 динара, када нас је задесила епидемија корона вируса купци због тешке ситуације затражили да мало спустимо, стога је цена тада „пала“ на 700 динара – истиче Владан.

Овај агроном по струци, сво своје знање применио је и на својим засадима стога успех није изостао. Кад се споје знање, труд и креативност резултат је плантажа ораха попут Владанове.

Већи део посла обави се механизацијом

– Пре него што сам подигао засаде консултовао сам се са својим колегама. Свако стабло је посађено на растојању од десет метара, ископао сам бунар, набавио цистерну и обезбедио наводњавање кап по кап. Кад је у питању орах осим тог заливања, потребно је око стабала и покосити, али траву нисам склањао него сам је остављао што се показало одличним за земљиште. Кад дође род, он се отресе специјалном машином која је прикачена на трактор и касније се купи.

Фото: РИНА

Нови засади који ће за коју годну такође донети добру зараду

Годишње се у Србији произведе око 20 хиљада тона ораха, али то није ни део онога што би могло да се обере када би имали више засада. Међутим, задњих неколико година расте интересовање српских пољопривредника упрво за узгој овог воћа, јер оно може донети високу зараду.

Стручњаци кажу да је век експлотације ове биљке изузетно дуг и траје од 50 до 80 година, па се зато не каже узалуд да се орах сади за потомке, јер од њихових плодова могу лепо да живе унуци и праунуци.

Курир.рс/РИНА

Srodni tekstovi

Оставите коментар