Да ли се и када исплати узгој јабука?

Аутор: draganadpetrovic
516 посета

У чачанском крају у јеку бербе јабука воћари који су наводњавали засаде и штитили их од суше задовољни су квалитетом и приносом. Да је воћарство скупо али исплативо, тврде произвођачи из села Јежевица.У младом воћњаку Рајићи су прошле године са 60 ари убрали шест тона јабука. Ове, процењују, биће двоструки род. Да се велика улагања у воћарству исплате показује берба плодова само прве класе.
„Воће је много захтевно и много је скупо. Целокупна агротехника – од орања, припреме земље, до садног материјала и ко је у могућности да покрије“, каже Мијалко Рајић из Јежевице код Чачка.

Управо су им у протеклом сушном лету мреже заштитиле 1.350 садница јабуке.

„Има заштиту од града, он има заштиту и од мраза, од сунца, јер ту јабука нема ожеготине. Ове године било сунце страховито. Где год јабука била откривена она више није, само је за индустрију“, каже Мијалко.

Илустрација: Мреже за засенчивање спасиле су овогодишњи род од јаког сунца

У берби су сада три генерације Рајића. Да отплате сва улагања у воћњак кажу потребно је пет година. Ипак, рачуницу имају.

„Ако је добар улог нормално да ће се то одразити на добар плод и свакако ће бити и добра зарада од тога. Мислим, на почетку треба издвојити одређену своту капитала, који је потребно уложити, али у неком одређеном периоду та свота се и свакако врати“, каже Бојана Рајић.

Верују да би се брже исплатило да имају хладњачу, али су за воћаре са мањим засадима, како истичу, и то велика улагања.

Извор: https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/5/ekonomija/4536190/jabuke-uzgoj-isplativost-.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар