Време је за обавезне јесење радове у воћњаку

Аутор: draganadpetrovic
644 посета

Јесен је право време за припрему воћњака за зимски период и мировање биљака. Јесењи радови у воћњаку почињу одмах након бербе и имају за циљ што бољу припрему стабла за презимљавање, како би била дуговечнија и дала боље приносе и квалитеније плодове у наредној сезони.
Пре свега неопходно је уколонити суве гране, опало лишће, труле плодове, као и оне које су остали смежурани и сасушени на стаблима, јер привлаче глодаре и друге штеточине. Гриње, пауци, разне врсте штитатстих ваши и других биљних ваши, цветоједа, смотаваца као и други узрочници бројних болести прете стаблима воћа уколико се не примене ове механичке мере заштите.
Стационарна резидба
Потребно је прегледати сва стабла у воћњаку и по потреби уклонити све поломљене, суве и заражене гране које се уклањају до здравог ткива како би се спречило даље ширење болести кроз дрвну масу. Пожељно је да резови буду што мањи, а уколико су ране веће пожељно је премазати калемарским воском. Обавезна је дезинфекција алата после резидбе сваког стабла како се зараза не би пренела на друге воћке.

Илустрација: Обавезно покупити отпале плодове да се спречи зараза и скупљање глодара/ Фото: Pixabay

Ђубрење
У јесењем периоду се врши и ђубрење воћњака која је једна од важнијих агротехничких мера у фази мировања. Оно директно утиче на одржавање плодности и структуре земљишта, утиче на пораст биљке, појачава њену отпорност, а доприноси и бољој родности и квалитету плодова. Како би знали колико и ког ђубрива да додамо најбоље је однети земљиште на анализу где ћемо добити детаљно упутство о њиховој примени.

Заштита од глодара
Млада стабла потребно је заштитити мрежицама од глодара који током зиме могу нанети велику штету. Оштећена стабла закржљају у развоју, осетљивија су на ниске температуре и мразове, а веома често због тих оштећења могу и да пропадну, па је у том случају потребно засадити нову садницу. Тек након 12 година корен и врат стабла довољно очврсну да их глодари не нападају.
Као једна од метода заштите јесте и кречење стабала које се спроводи у октобру и новембру. Кречење се врши по сунчаном и сувом дану при температури од од 4 до 6 °Ц. Висина кречења зависи од висине дебла до првих рамених грана. Ова мера се предузима као превенција од бактеријских инфекција и спречава неједнако загревање стабла у пролеће. Бела боја одбија сунчеве зраке што доводи до успоравања кретања биљних сокова, тако да са скоковима температуре (током зиме) не долази до кретања вегетације и до измрзавања. Кречна смеса треба да буде што беља и да се што дуже задржи на деблу.

Илустрација: Уклонити болесне и заражене гране

Прскање
Обавезна заштита је и јесење плаво прскање бакарним препаратима којим се сузбијају уроковачи многих болести и врши дезинфекција воћњака. С обзиром да средства за јесење прскање имају плавичасту боју, па када се воћњак њима испрска добија плавичасту нијансу по којој је овај третман добио име „плаво прскање“, воћари могу лако уочити пропуст који су направили приликом прскања и поновити прскање прескоченог места.Плаво прскање се обавља када са стабала опадне око 50-60% лишћа. Третирање треба обавити по лепом времену, без ветра, када је температура изнад 10°Ц. Стабла морају бити добро наквашена, док са њих не почне да капа средство за заштиту. Уколико неки део воћњака остане не третиран на њему се може у пролеће појавити болест.

Извор: Агробизнис магазин

Srodni tekstovi

Оставите коментар