Време је за заштиту винове лозе

Аутор: draganadpetrovic
516 посета

На подручју Србије, засади винове лозе се налазе у фази од четири и више листова развијено до фазе цваст јасно видљива (14-53 BBCH). У току је лет лептира и полагање јаја прве генерације пепељастог грожђаног мољца (Lobesia botrana).

У Вршачком и Фрушкогорском виногорју, где се региструју и највеће бројности, регистрован је и почетак пиљења ларви. У осталим регионима се пиљење ларви очекује у наредним данима.

Визуелним прегледом младих цвасти, уочено је присуство јаја ове штеточине у различитим фазама ембрионалног развоја.

У циљу сузбијања наведе штеточине препоручује се примена неког од регистрованих инсектицида: Cipkord 20 EC, Црна мамба, Ciprazor 20 EC, Tajfun (a.m.cipermetrin) у концентрацији 0,015-0,03%.

Винова лоза се налази у осетљивој фази на заразе проузроковачима болести. Како нема у најави падавина, услови су повољни само за развој проузроковача пепелнице винове лозе (Uncinula necator), те се препоручује примена препарата Karathane gold 350 EC (a.m. meptildinokap) у количини 0,4-0,5 л/ха или неког од препарата на бази елементарног сумпора: Kumulus D, Microthiol specijal, Kossan WG, Wetsul, u koncentraciji 0,3-0,5% ili Thiovet jet 80 WG у количини 5-7 кг/ха.

Уколико се у неком региону најаве падавине, тада се препоручује и заштита од проузроковача црне пегавости винове лозе (Phomopsis viticola) неким од фунгицида и то пре падавина: Dithane DG Neotec, Mankogal 80, Mankosav 75 WG, Manfil 80 WP, Prevent 80 WP ili Vilozeb (a.m. mankozeb) у концентрацији 0,2-0,25% или Folpan 80 WDG, Fighter ili Solofol (a.m. folpet) у концентрацији 0,15-0,2%.

Извор: https://www.agrotv.net/pis-savetuje-zastitu-vinove-loze/

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар