Виноград и вино траже гоподара и слугу

Аутор: draganadpetrovic
795 посета

Виноградар и винар Иван Тот (38) из Ердевика, иако је дипломирани економиста наставио је породичну традицију после студија у Словачкој где је провео 13 година.Када је засновао породицу преломио је да се врати и у питомом фрушкогорском виногорју у Ердевику негује 3,5 хектара винограда и развија малу породичну Винарију „Винат“.

Плантажама винове лозе која је лоцирана у пет винограда и винаријом пре Ивана бавио се његов отац Андрија, који је и сада десна рука у свим пословима, али је вођење преузео Иван.

Илустрација: У винограду увек има посла/ Фото: Pixabay
  • Лакше је мени било наставити породичну традицију и кренути у производњу са новим амбицијама, него некоме ко мора да крене од почетка. Пуно година треба да прође да се дође до тога да себи олакшаш послове, а ако породица већ тиме располаже онда је то друга прича – сматра Иван Тот.

Виноградарство и винартсво имају традицију у Ердевику још од 1826. године, када је подигнут велики подрум у овом месту.

  • Традиција виноградарства је овде дуга и ја мислим да се виновој лози и грожђу свиђа код нас. Можда је само несрећна околност да нема мало више младих који би остали и посветили се виноградарству. Виноградара и винара у селу имамо доста, али је неповољна старосна структура, јер су то махом све људи изнад 65 година старости. Већина њих имају ћерке које су се поудавале и отишле у градове, мало их има синове који су остали у виноградарству, што је нагативан тренд – предочава Иван Тот.

У виноградима породице Тот заступљени су италијански ризлинг, совињон и шардоне од белих, а мускат гамбург, франковка, мерло, каберне и вранац од црвених сорти грожђа. Најстарији им је виноград засађен још 1985. године, који се још добро држи на основним стубовима и жици, иако је допуњаван новим чокотима винове лозе, како су неки чокоти одумирали, а најмлађи виноград има девет година.

Илустрација: Квалитетно грожђе услов да добро вино

Иван напомиње да га је виноградарству и винарству привукла жеља за доказивањем и давање личног потписа у производњи квалитетног грожђа и справљању доброг вина.

  • Вино се заснива на производњи у винограду, јер ако немате квалитетно грожђе не можете направити добро вино, а стил вина одређује сам винар, енолог. У виноградарству и винарству има доста посла, па се не каже yабе, да ко жели да ради само нека посади виноград и нема више бриге, посла ће увек имати, јер виноград поред господара захтева и слугу. Сво грожђе преточимо у вино, а колико ће га бити у нашем подруму све зависи од сезоне. Прошле године имали смо тучу града на нашем подручју па је род био умањен, али ове године се надамо бољем роду грожђа – оптимиста је Иван Тот.

Поред грожђа из сопствених винограда Винарија „Винат“ купује грожђе од других виноградара, јер га нема довољно за попуњавање капацитет винарије.

  • Због тога намеравамо да идуће године засадимо новог винограда на површини од 1,4 хектара траминца и тамјанике. Хтео бих да правим још једно ново вино па због тога размишљам о новом засаду винове лозе – открива Иван.

Наш саговорник сматра да има рачунице у сваком послу, ако се произвођач томе посвети и ради поштено.

Илустрација: Изазов је направити добро вино/ Фото: Pixabay
  • Цена литре вина стагнира код нас већ десетак година, стаје 200 до 250 динара. Интересантно је да су од 2017. године наднице повећане са 180 и до 300 динара по сату, а додатни проблем је што је и радна снага неповољне старосне структуре преко 65 година, јер младих у виноградарским пословима нема, нити знају да раде те послове. За послове у винограду могу се наћи људи који су се породично бавили виноградарством или су некоме помагали у тим пословима па га знају како се плеви виноград и обављају други послови на неговању винове лозе – указује Иван.Уз поштовање виноградарске традиције у Винарији „Винат“ се труде да се прилагоде и савременим технологијама.
  • Винарство је интересантна област, зато што је слична женском послу у домаћинству – прању посуђа! Посуде које се користе у винарији важно је да су чисте и онда не долази до инфекције вина и то је најважнији део у винарству. Користили смо нешто подстицајних средстава за опремање винарије, прошле године нисам успео да остварим средства за набавку тањираче јер су у току конкурса промењена правила да не могу конкурисати виноградари који имају изнад два хектара винограда. Сада бих хтео из републичких подстицаја да остварим средства за набавку флотатора, машине која кошта око 5.000 евра, а убрзава процес производње вина, јер практично већ филтрира ширу и већ филтрирана шира улази у ферментацију. У производњи вина најважније је имати добру сировину, јер ако имате добро грожђе можете направити добро вино, а од лошег грожђа добро вино се не може направити – каже Иван Тот.
Илустрација: Винарија „Винат“ ће остати мала породична винарија/ Фото: Pixabay

Винарија „Винат“ је мања породична винарија, која се у пласману вина највише ослања на муштерије у Срему, Новом Саду и делом у Београду.

  • Ми не желимо да излазимо из тог оквира мале винарије, да прерастамо у индустрију. Желим да останемо у овим оквирима и циљ нам је да увек имамо квалитетно вино по које ће нам се муштерије увек враћати. У малој винарији више можемо да се посветимо производњи грожђа и квалитетних вина, да контролишемо и бербу и сваку боцу вина. У нашим виноградима све сорте грожђа које негујемо не сазревају ођедном, него постепено једна за другом тако да можемо максимално да се посветимо берби… Свако има другачије амбиције колико жели да се развија и посвети овом захтевном послу. Моја намера је јасна да останемо мала породична винарија – категоричан је Иван Тот.
  • Извор:https://www.dnevnik.rs/vojvodina/kotrlane-ravnicom-licni-potpis-na-boci-dobrog-vina-11-07-2021

Srodni tekstovi

Оставите коментар