ВАЖНО: Заштита воћака у пролеће

Аутор: Gdjakovic
491 посета

Добра заштита воћака је пола посла у пољопривреди. Ако се то уради на време, неће бити проблема за касније. По свему судећи ова зима је блага и многи радови су започети, јер временске прилике то дозвољавају. Зимски прегледи воћака изводе се у времену мировања вегетације (новембар-март). Прегледају се једногодишње, двогодишње, а врло често и трогодишње гранчице и родни колачи.

Обезбедите редовну и добру родност ораха

Почетак отварања цветова или лисних пупољака, познатије као фаза „мишије уши“, последњи је рок до када би требало урадити зимско прскање воћака. Тим прскањем сузбијамо велики број проузроковача болести и штеточина. Из праксе слободно се може рећи да је најбољи период крајем фебруара и почетком марта.


Зимским третирањем сузбија се велики број штетних организама:
Најчешћи инсекти су: штитасте ваши, лисне ваши, крвава ваш, јабукин цветојед, јабукин мољац, шљивин мољац, бресквин мољац, крушкина бува, мразовци, губар, кукавичија суза.

Проузроковачи болести су: тапхрина деформанс Тул. (проузроковач коврџавости лишћа брескве)
Т. пруни Тул. (проузроковач рогача шљиве), ботрyтиниа фитцкелиана Wхетзцл (проузроковач трулежи)
Поред напред наведених штетних организама, зимским третирањем воћака и винове лозе сузбијају се и многи прегљеви, маховине и лишајеви, којима су врло често обавијена стабла шљива и других воћних врста, где се спроводи нередовна заштита током вегетације или се уопште не спроводи.

Коврџање листова брескве је једна од најопаснијих болести брескве код нас. Ако се бресква не заштити фунгицидима, болест може нанети велике штете: деформација плодова, коврџање и превремено опадање лишћа, смањење родности у наредној години и др. последице. Плавим прскањем се уједно спречава зараза и од других патогена, као што су Стигмина царпофила (проузроковач шупљикавости лишћа воћака) и Монилиниа спп. (проузроковач сушења цветова, гранчица и мрке трулежи коштичавог воћа). Третмани су искључиво превентивни, нема куративних препарата, те је неопходно на време извршити заштиту воћњака.

На гранама, гранчицама, у наборима, или испод испуцале коре воћака, зиму проводи велики број штетних инсекатских врста и прегљева.
Зимским прегледима утврђује се присуство великог броја штетних организама на воћкама бројност јаја лисних вашију, губара, кукавичје сузе, црвеног прегља и мразоваца, затим ларве шљивине штитасте ваши, калифорнијске ваши, крваве ваши, глоговца, жутотрбе, смотаваца, јабуктног мољца и др. штеточина. Током фебруара и марта, са порастом температуре, активирају се одрасли инсекти крушкине буве и јабуковог цветоједа и њихово присуство се утврђује прегледом већег броја гранчица и пупољака.
Најбољи препарат за зимско прскање воћака је ПЛАВО УЉЕ, које представља комбинацију три препарата, због чега даје праве резултате.

Како се заштити од шљивине осе

Трокомпонентно плаво уље садржи:
• Минерално уље, које квалитетно облаже гранчице и одолева временским условима. Његова улога је да уништава презимљујуће форме гриња и инсеката;
• Инсектицид на бази циперметрина, који има улогу да штити биљку у првим фазама развоја од презимљених инсеката, матичних, који започињу прекомерно множење и формирају прве колоније;
• Фунгицид на бази бакра, чија је улога да заштити биљку од болести које су у облику спора гљивица или бактерија презимеле на површини биљке, на стаблу, гранама и пупољцима.

Препорука:

Mineralna ulja (Galmin i Belo ulje), Mineralno ulje + Diazinon (Oleodiazinon), Mineralno ulje + Metidation (Oleometion, Oleoultravet, Dast oil) i Mineralno ulje + Paration (Galpar, Stopar oil).

Srodni tekstovi

1 коментар

vasilije 1. април 2023. - 07:18

Dosta vise sa prskanjem samo to znate. Izmislite neku zamenu ovolikom prskanju.

Одговори

Оставите коментар