Агро канцеларија: Све што је потребно пољопривредницима на једном месту

Аутор: draganadpetrovic
350 посета

Општине Нова Варош, Прибој и Пријепоље отвориће своје агро – канцеларија које ће бити умрежене са Пољопривредном саветодавном и стручном службом Ужице и на услузи произвођачима. У њима ће стручни лиценцирани саветодавац пружати све потребне услуге и информације пољопривредницима са својих подручја.
О овоме су челници три локалне самоуправе недавно разговарали са помоћником министра пољопривреде Александром Богићевићем, из сектора за рурални развој. Домаћин састанака била је Општина Нова Варош.

-Пошто ће већ од фебруара наредне године, ПССС Ужице, као и све регионалне подружнице у Србији, имати знатно повећан обим посла по питању реализације нових мера у оквиру пољопривредне стратегије Министарства, неопходно је додатно унапредити капацитете на локалу. Циљ је да држава и општине заједнички помогну пољопривредницима да уз адекватне савете и потпуне информације што ефикасније испуњавају услове за субвенције у аграру и у крајњем унапреде производњу и остваре већу продуктвност– казао је за „Варошке новине“ Александар Богићевић.

Илустрација: Овај крај је познат по производњи кромпира и паприке, али воћа као што су крушке и малине

Подршка локалних агро-канцеларија ће, како је оцењено, имати кључну улогу у наступајућем националном пројекту увођења еАграра.

-Почетком наредне године очекује нас обиман посао на електронској регистрацији пољопривредних газдинстава, односно њихова обнова или евентуална промена стања. Нови стручни саветници помоћи ће пољопривредницима да сву процедуру везану за еАграр, али и друге послове, обаве у својим општинама, а не да своје време и новац троше доласцима у регионалне центре – каже Небојша Брзаковић, директор ПССС Ужице.

Председник општине Нова Варош Радосав Васиљевић, заменица председника општине Пријепоље Самира Ћосовић и члан Општинског већа Прибој Драган Љељен кажу да је унапређење стручних капацитета још један позитиван искорак у локалним програмима унапређења аграра, а који би требало да пољопривредницима олакша посао на савладавању силне папирологије и бирократских процедура у процесу остваривања права на субвенције. Локалне самоуправе ће додатним ангажовањем стручних лица имати и потпуније и прецизније базе података, бољу копчу са Округом односно Републиком, а биће помака и на пољу новог запошљавања стручних кадрова.

Иначе, на територији нововарошке, пријепољске и прибојске општине тренутно има око 11.400 регистрованих пољопривредних газдинстава. Највише их је на подручју општине Пријепоље – око 5.500, следи Прибој са око 3.000 и Нова Варош са 2.900. Општина Нова Варош је за аграр ове године издвојила 13,4 милиона динара, што је за четири милиона више у него прошле.

Извор: https://ppmedia.rs/agro-kancelarije-za-pomoc-poljoprivrednicima/

Srodni tekstovi

Оставите коментар