Воћари, обратите пажњу на болести трешње и штеточине

Аутор: draganadpetrovic
436 посета

У засадима трешања са најранијим сортиментом започело је сазревање плодова, док се средње и касне сорте налазе у фази од друго опадање плодова до плодови око половине крајње величине.У фазама сазревања плодови су осетљиви на инфекцију различитим проузроковачима трулежи (Monilia spp.). Тренутни временски услови у производњи са честим и дуготрајним падавинама веома су повољни за развој наведених патогена.

Са циљем заштите трешања који се налазе у фазама сазревања плодова препоручује се примена неког од регистрованих фунгицида: Luna sensation (fluopiram+trifloksistrobin) у количини 0,3-0,4 л/ха (каренца 3 дана) или Luminis, Signum (boskalid+piraklostrobin) уколичини 0,562-0,75 кг/ха (каренца 14 дана).Услови су повољни и за развој проузроковача пегавости лишћа трешње (Blumeriella jaapi). У засадима трешања средњег и касног сортимента се препоручује примена фунгицида пред најављене падавине: Mankogal 80, Mankogal ekstra, Dithane m 45 (mankozeb) у концентрацији 0,2-0,25% (каренца 21 дан) или Agrodin (dodin) у концентрацији 0,1% (каренца 21 дан).

Илустрација: Честе кише и влага погодоју развоју болести код трешања

Визуелним прегледима засада трешања регистровано је присуство црне трешњине ваши (Myzus cerasi), а у појединим засадима уочено је и присуство одраслих јединки браон мраморасте стенице (Halyomorpha halys) и зелене (повртне) стенице (Nezara viridula).

Произвођачима се препоручује преглед засада на присуство ових штеточина и уколико се региструје њихово присуство примена неког од инсектицида: Decis 2,5 EC, Konfuzija, Polux (deltametrin) у концентрацији 0,07% (каренца 14 дана).

Приликом примене хемијских мера заштите требало би водити рачуна о каренци примењених препарата.

Извор: https://www.agrotv.net/pis-skrece-paznju-na-zastitu-tresnje/

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар