Ускоро почиње берба малина, дневница 50 евра, радника нема

Аутор: draganadpetrovic
92 посета

Још се не зна колика ће бити откупна цијена али оно што се зна јесте да мањка радне снаге. Дневнице за бераче овог воћа су око 100 марака.

Миодраг Цвјетиновић је дугогодишњи произвођач малина и каже да је ова година много скупља него прошла. Да би могао да покрије трошкове производње и дневнице берачима откупна цена око 3 евра по килограму је минимум.

-Драстично су скочиле цене ђубрива  и осталих препарата, тако да треба подоста улагања. Нисам баш на оловку сабирао, али мислим да треба много улагања и да се не исплати по прошлогодишњој цени да се малина уопште производи. Много произвођача је одустало – рекао је он.

Сенад Јусић се пре осам година вратио из Холандије у Сребреницу и покренуо производњу малина. Оно што је њему неопходно је пре свега радна снага односно берачи малина. Прошлогодишња цена од 3 евра по килограму довела га је у ситуацију да не може бити рентабилан.

-Минимална цена би требало да буде 3 до 3,4 евра како би се испоштовала дневница берача од неких 50 евра. Прошле године смо остварили принос од 8 тона. На 8 тона имали смо чист губитак од готово 3.000 евра – рекао је он.

Илустрација: Због нерентабилности производње све више малинара у Републици Српској одустаје од малина

Подаци Управе за индиректоно опорезивање говоре да је извоз малина из БиХ у прва три мјесеца ове године био 40.000 килограма што је више него извоз овог воћа за читаву прошлу годину.

Ово охрабрује, истичу из Удружења малинара, јер је велики број произвођача на граници рентабилности. И хладњачари и откупљивачи очекују боље дане.

Према речима Зорана Савића из Удружења „Виламет“ највећи проблем је радна снага која је поскупела.

-Берач хоће да добије минимално 4 евра по сату, испод тога не пристају, а дневнице су најчешће око 50 евра – казао је Савић.

Прошле године су, кажу били били у миниусу. Извозне цијене залеђене малине биле су испод цијене рентабилности. Тренутно је нереално прогнозирати овогодишњу цијену али очекује се боља него прошлогодишња.

-Тренутно извоз залеђене малине који иде ка Немачкој и другим иностраним тржиштима максимална цена коју смо могли да постигнемо за малину прве класе је 2,5 евра по килограму. Када погледамо да је то малина која је по овој цени откупљена пре две године плус ПДВ онда вам је јасно колики је то трошак и у коликом смо минусу – рекао је власник хладњаче Миладин Радовић

Процјена је да је за око 800 домаћинстава на подручју Средњег подриња зарада од малинарства главни извор прихода. Годишње се произведе око 2000 тона јагодичастог воћа, прије свега купина и малина, преноси РТРС.

Извор: https://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=556567

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар