Почела жетва пшенице, ово не памте ни најстарији домаћини

Аутор: draganadpetrovic
92 посета

У Мачви су, мада је почетак јуна, комбајни већ на њивама. Жање се јечам, а на имању Драгана Лукића у Салашу Ноћајском данас је пожњевена и пшеница.

– Ово се не памти да жетву јечма и пшенице завршим пре Видовдана и то у два дана. Прекјуче сам пожео пола хектара ране сорте јечма, јуче другу половину, а данас два хектара пшенице. Променила се клима, све стигло раније, па и пшеница – каже домаћин.

Илустрација: Зрно суво као барут

Док је за јечам уобичајено да се убира раније, када су видели да је комбајн ушао у Лукићеву њиву са засејаном пшеницом, више људи је дошло да провери да ли је њихов комшија, иначе и председник месне заједнице, ипак мало поранио са жетвом.

– Ма какви. Видите колика прашина остаје иза комбајна, не може да се дише. То је знак да је жито зрело. Зрно је суво као барут, носио сам узорак у лабораторију и обавио анализу, влага је свега 12 посто – разуверио је Лукић своје комшије.

Задовољан је и приносом од 6 тона по хектару с обзиром да су јесен и зима биле сушне.

– Јечам ћу оставити за исхрану стоке, а жито са једног хектара ћу предати у силос па ако буде мало виша цена продати, а са другог хектара ћу оставити за себе. Не исплати се сада продавати, а ако не буде скупље имам фарму оваца и свиње па нећу бринути за храну – додао је Лукић.

Извор: https://biznis.telegraf.rs/agro-biz/3906776-ovo-se-ne-pamti-juce-sa-zeo-jecam-danas-psenica-kombajni-izasli-na-njive-u-macvi-tri-nedelje-ranije

Srodni tekstovi

2 коментари

Kolr 10. јун 2024. - 14:11

Gde si Ned!!! Sramoto! To ti je lice Srpskog seljaka! Ne može zaj. Ceo krug je zatvoren.

Одговори
tipobet 11. јун 2024. - 08:40 Одговори

Оставите коментар