Почела берба вишања, цена боља, али недовољна

Аутор: draganadpetrovic
30 посета

Током викенда у Топличком округу почела је берба облачинске вишње која је ове године родила нешто мање него претходних година, али је квалитет добар, уз почетну цену од 70 динара. Берачи наплаћују око 25 динара за килограм, па воћарима остаје око 45 динара, што је, како тврде, довољно да покрију трошкове производње, али не и да зараде за евентуална нова улагања у производњу.

Понуђена цена на почетку бербе је 20-ак динара већа од прошлогодишње, али је у међувремену све поскупело, од средстава за заштиту до горива и уља за пољопривредне машине.

– Ове године је квалитет суве материје добар, али је вишња слабије родила. Када платимо цену бербе која је поскупела од прошле године, нама остаје таман да подмиримо најосновнија улагања у производњу. И то је за нас успех, јер је претходних година цена била толико мала да се није исплатило ни брати вишњу – каже произвођач из Бабиног Потока код Прокупља.

 

Илустрација: Квалитет овогодишњих вишања је одличан

Неизвесно је и, каже, да ли ће се почетна цена задржати током откупа, а не искључује могућност и да буде мања или који динар већа.

Последњих неколико година цена откупа била је око 40 до 50 динара за прву класу, али се често дешавало да се током бербе смањи и на 30 динара, па се пољопривредници боје да ће тако бити и ове године.

Облачинска вишња је, уз шљиву, најзаступљенија ратарска култура на територији Прокупља и налази се на површини од преко 2.000 хектара, а годишње се откупи од 2.000 до 2.500 вагона тог воћа.

Извор: https://www.juznevesti.com/Ekonomija/Pocela-berba-visanja-u-Toplici-kvalitet-dobar-cena-veca-od-proslogodisnje.sr.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар