Од воћњака до пијаце трешње поскупе чак 5 пута!

Аутор: draganadpetrovic
57 посета

На београдским пијацама се цене трешања не дају. Свима који килограм трешања још од почетка маја плаћају 600 динара зачуђујући је податак да се од воћара у Ритопеку откупљују за 80 до 150 динара. Шта се све угради у цену док воће стигне до београдских пијаца?

У Ритопеку код цркве, откупна станица. Прва, од три до реке. Трешње за гледање и пробање, крупне и слатке. У понуди више сорти – шарене, црвене, ситније и крупније. Бирају власници хладњача. Берба је при крају. Киша је претходних дана оштетила плодове, а сада пуцају од јаког сунца. А продаја, кажу воћари, варира као време. Тако је и са ценама.

„Цена је према роби, а и продаја исто према квалитету робе. Јуче је цена била 250 динара, данас је 150“, каже Живорад Симић.

На питање што се цена променила, каже да то знају откупљивачи.

У Ритпеку има пет хладњача и њихови власници наше трешње извозе у Хрватску, Словенију, Пољску. Продају их за 900 динара по килограму. У ту цену улазе њихови трошкови – класирање, одношење отпада, струја за хлађење, транспорт.

Илустрација: Хладњачари се правдају високим трошковима струје и превоза

Стотину метара ниже је понуда за накупце, али и нижа цена. Килограм трешања кошта од 50 до 120 динара. Незадовољни су воћари, јер само дневница берача је 4.000 динара. Уз то, обезбеде им по два оброка и смештај.

„По оваквој цени, ово није исплативо. Улагања много има, препарати су скупи, ђубрива су скупа, радна снага је скупа. За препарате, за једно прскање 100 евра. Значи једна пумпа 100 евра. Попрскаш 150 стабала, а има 800“, наводи Слободан Коларевић.

„Има више робе неко потражње. Не можемо да носимо на пијацу, беремо сваки дан, не можемо да беремо сваки други, пропала би. Тако да дајемо кад заглави, дајемо пошто-зашто“, додаје Сања Николић.

На београдским пијацама цена пет пута виша. Килограм трешања кошта 600 динара, као цела гајбица од шест килограма у Ритопеку. Зашто и како цена толико нарасте за тих двадесетак километара, најнејасније је купцима. Јасно је да и препродавци имају трошкове, транспорт, закуп тезге, али углавном нису били вољни да нам објасне своју рачуницу.

Трешања ће бити још десетак дана, неће им цена падати иако пролазе, тврде воћари. Ко има новца, нека их купи, јер стигле су и кајсије, крушке, малине. Коштају чак 1.000 динара по килограму, а цене на пијацама овог пролећа тешко падају иако откупна цена варира.

Извор: https://24sedam.rs/biznis/agrar/308203/tresnje-na-beogradskim-pijacama-kostaju-pet-puta-vise/vest

Srodni tekstovi

1 коментар

Оставите коментар