Нова пшеница, стари проблеми – огласили се ратари пред жетву

Аутор: draganadpetrovic
45 посета

Нова сезона, проблеми стари. За свега неколико дана почиње жетва хљебног жита, ратари очекују плодну годину, али брине их цијена.

По свему судећи, она ће и ове године бити ниска и неприхватљива за произвођаче, који упозоравају да ће пшеницу просипати, али неће пристати на уцјене нити дати пшеницу по мизерној цијени.

Високе температуре убрзале су дозријевање те ће жетва ове године почети знатно раније. Ипак, о цијени хљебног жита за сада се у јавности само калкулише. Ратари тврде да им је већ познато да ће цијена бити 25 фенинга по килограму, односно 25 марака по тони, што је, с обзиром на сва улагања, неприхватљиво. Одлучни су – ове године, ако цијена буде ниска, пшеницу неће предавати.

– Цијена би требала најнижа да буде 50 КМ за 100 кг пшенице. Ако не буде толико, ја први одустајем од сијања најесен – поручује Радо Закић.

– Од прошле године пшеница је 30 фенинга по килограму и то нема потражње никакве. Ја, ето, своју протурим кроз говеда која прехрањујем, мељем је, али не дам пошто-зашто – поручује Мујо Мусић.

Илустрација: Пшеница у Републици Српској је превише јефтина, оценили су произвођачи

Највећи проблем су складишни капацитети које ратари немају. Принуђени су пшеницу предавати у млинове и чекати када ће јој млинари одредити цијену.

– Проблем у Бијељини је што четири млинара сједну и договоре се. Њих четворица укупно имају осам разреда школе, али доносе одлуке какве доносе. Њих су изградиле наше институције, дали им бесплатно земљиште, односно по 7 КМ, дали им концесије, дали им све и они одлучују сада – тврди Раде Јовичевић.

Из млинско-пекарске индустрије за сада без одговора. Кратко су нам само рекли да чекају да регион формира цијену, према којој ће се и они ускладити. Ниску откупну цијену правдали су слабим квалитетом домаће пшенице.

Илустрација: Чека се формирање цене на нивоу региона

– Чиста је лаж да пшеница није квалитетна и ако је мало лошијег квалитета, само измељавање је лошије, а пшеници не фали ништа, али на цијену брашна коју они продају и цијену хљеба коју они продају, да је дупло лошија, они опет зарађују минимално 200 одсто – додаје Јовичевић.

– Ја се сјећам кад је пшеница била 70 марака – хљеб је тада поскупио на марку и никад се више није вратио, а пшеница се враћала и на 25 КМ – напомиње Илија Зарић.

– Сад је векна хљеба дошла на двије марке и чак 2,20 на цијену пшенице од 26 КМ, замислите која је то зарада. Они су сада нашли нама произвођачима да уведу порез на добит, замислите која је то болест. А данас пекар донесе тону брашна и направи 2.500 векни, до подне прода и он нема порез на добит, а ми сељаци имамо. То је апсурд да већи не може – каже још Јовичевић.

Ратари су затражили хитну реакцију надлежних – договор о формирању откупне цијене жита и смањење цијене хљеба. Ако не дође до конкретног договора, организоваће, кажу, протесте, а пшеницу ће просипати по улици, преноси Федерална.ба.

Извор: https://srpskainfo.com/ne-dam-je-po-mizernoj-cijeni-uskoro-pocinje-zetva-psenice-a-proizvodjace-svake-godine-muci-isti-problem/

Srodni tekstovi

Оставите коментар