Муштерије воле пасуљ „сумпораш“ иако је скупљи

Аутор: draganadpetrovic
128 посета

Килограм пасуља сорте „сумпораш“ на пијаци у Зрењанину кошта скоро као килограм меса – 600 динара. У Београду и Новом Саду је још скупљи и достиже цену и до хиљаду динара.То није чудно ако се зна да је у питању стара, аутохтона сорта пасуља, коју неки зову и „славонац“. Пасуљ „сумпораш“ је пред нестајањем јер га није лако узгајати.

„Сумпораш“ је стара сорта пасуља и сеје се углавном на њиви заједно са кукурузом. Најбољи су пријатељи и један другоме помажу. Да би се добио килограм пасуља потребно је много физичког рада, а и не роди сваке године. Тако да није чудно што је овај пасуљ скупљи од других. Слично је и са „жутим“ пасуљем. Нема га много јер се мање сеје, па је и овом пасуљу цена 600 динара – каже за портал зрењанински.цом Јани, продавац на пијаци у Југ Богдановој.

Илустрација: Цена тетовца је око 400 динара по килограму / ФОТО. Pixabay

Килограм обичног „белог“ пасуља, „тетовца“ и популарне „пасуљице“ кошта 400 динара.

„Сумпораш“ се брзо скува, одличан је и са месом али и „клот“. Муштерије га воле и радо купују без обзира што је скупљи. Брзо се скува и има укус правог пасуља, који због разноразних хибрида већ полако заборављамо. Штета је што се на овим просторима пасуљ сеје све мање, па ја овај што продајем набављам из Бачке Тополе – каже наш саговорник.

Извор: https://zrenjaninski.com/poljoprivreda/musterije-vole-pasulj-sumporas-i-rado-ga-kupuju-bez-obzira-sto-je-skuplji/

Srodni tekstovi

Оставите коментар