Хрватски ратари пред банкротом: За 100 килограма пшенице могу да купе 5 кугли сладоледа

Аутор: draganadpetrovic
315 посета

У Хрватској је ратарима вода дошла до грла и није јасно шта ће се догодити ако влада не испуни неке њихове захтеве, а у каквој су ситуацији најбоље показује чињеница да 100 килограма пшенице кошта као пет кугли сладоледа, пише Вечерњи лист.

Не само да овога лета неће ништа зарадити, приноси су више него упола мањи него лани, квалитет пшенице лошији, а за сто килограма откупљивачи им нуде колико у овом тренутку на јадранској обали кошта пет куглица сладоледа или банана-сплит, пише 7. јула лист, а преноси агенција Хина.

Једна обична кифла у пекари кошта колико и четири килограма пшенице, а на мору чак и као осам килограма, упозоравају пољопривредници.

„Ниједан пољопривредник није глупав да не може рачунати до десет, а онај ко зна, на јесен неће сејати јер пољопривреда није политика, него производња хране. Жетва значи хлеб за сав народ, а иако садашња светска збивања, рат, иду на руку украјинској пшеници, ње идуће године можда неће бити. Можда ни руске. А што ћемо тада?“, пита члан председништва Хрватске пољопривредне коморе (ХПК) Антун Вракић.

Илустрација: Приноси су више него упола мањи него лани, квалитет пшенице лошији

Држава их два пута изневерила

Према његовим речима, да су власти прошле јесени слушале ратаре, омогућиле им да дођу до јефтинијег ђубрива или семена, данас би се помирили с подбачајем жетве и временске би неприлике сматрали вишом силом. Али држава их је изневерила и јесенас, а и сада. Пред банкротом су, каже Вракић.

Као једна од мера којима би Влада гасила пожар спомињу се 3,3 милиона евра, колико се очекује од Европске комисије због украјинске кризе, а држава би их „подебљала“ до максимално допуштених 10 милиона евра бесповратне помоћи.

Извор Вечерњег листа из Министарства пољопривреде каже да се разматра и неколико других мера, као што су осигурање обртних средстава путем континуитета финансијских инструмената или суфинансирањем каматних стопа, евентуална суспензија обавеза због утицаја агресије на Украјину и тржишних поремећаја, елементарних непогода и слично.

Разматра се и ранија исплата аванса те пребацивање 15 одсто средстава из програма руралног развоја у први ступ заједничке пољопривредне политике ЕУ (ЦАП), који подразумева директне исплате пољопривредницима.

Купци у Хрватској откупљују пшеницу за око 160 евра по тони, а у Мађарској је на берзи од 230 до 240 евра.

Извор: https://bizlife.rs/hrvatski-ratari-pred-bankrotom-100-kilograma-psenice-kao-pet-kugli-sladoleda/

ФОТО: Pixabay

 

 

 

Srodni tekstovi

4 коментари

Žarko 10. јул 2023. - 07:44

Zasto u Hrvatskoj samo. Pa ni u Srbiji nije bolja situacija. Zasto stalno gledamo preko plota a kuca nam gori.

Одговори
Dragisa 10. јул 2023. - 09:24

Lopovcine iz Srbije su jos gore unistise selo.

Одговори
Bać Vranje 10. јул 2023. - 09:50

Kod nas je još gore manji poticaj zabrana izvoza najminimalnija cena u regionu i mi gledamo druge

Одговори
Petar 10. јул 2023. - 20:28

Kod nas u Srbiji kugla sladoleda 100 dinara a 1 kg žita 20 dinara,što dodje na isto…!!!Tri puta manje podsticaje imamo nego Hrvati i oni su pred bankrotom a po tome je Srpski seljak bankrotirao vec!

Одговори

Оставите коментар