Хрватска улаже у сточарство скоро 600 милиона евра

Аутор: Gdjakovic
204 посета

ЗАГРЕБ – Министарство пољопривреде представило је у понедељак у Вараждину Програм развоја млечног сектора у Републици Хрватској до 2030. године и Акциони план за спровођење Програма до 2025. године, а министарка Марија Вучковић изјавила је да је нешто више од 592 милиона евра планирано за овај сектор.

Она је истакла да је реч о плану који има своју форму, време реализације, међуиндикаторе, циљеве и мере које ће се користити за њихово постизање.

„Ови циљеви су усклађени са Националном стратегијом пољопривреде и стратешким планом. У реализацији плана до краја 2030. године планирано је да се потроши нешто више од 592 милиона евра, а за овај први акциони план планирано је средства су у износу нешто више од 141 милион евра“, рекао је Вучковић.

Део активности које би требало да доведу до зацртаног циља односе се на приходовну подршку пољопривредницима, објаснио је министар, а део на унапређење и спровођење благостања и мера усклађених са новим пољопривредним политикама које узимају у обзир концепт биљног, животињског и људског здравља, потреба за додатном негом животиња.

„Наравно, инвестиционе мере, делом оне које се односе на проширење капацитета, затим за додатну набавку стада, унапређење капацитета за нове технологије, унапређење опреме и спровођење роботизације, с обзиром на изазове које имамо у односу како на интересовање тако и на радна снага“, изјавила је Вучковић.

Она је додала да се други сет мера односи на прерађивачке и прерађивачке капацитете, а трећи на новац и подршку, који су важни и неопходни.

„Овај сектор нам је новчано приоритет, потребно је да уложимо додатна средства у промоцију, едукацију, едукацију, као и комуникацију са потрошачима. Од примарне пољопривредне производње, до које ће највећа средства бити уложена у програм и Најважнији људски капитал су повезани , прелазимо на повезивање са ланцем, прераду, ознаку ‘проверен квалитет’, унапређење капацитета наше индустрије, и на крају прелазимо на потрошача, информисање и подизање свести јавности, рад у школама такође“, рекао је Вучковић.

Уз министра, државни секретар Здравко Тушек и директор Управе за сточарство и квалитету хране Здравко Бараћ, жупан Вараждинске жупаније Анђелко Стричак, предсједник Жупанијске скупштине Јосип Крижанић те представници произвођача млека, удружења произвођача, откупљивачи и прерадивачи млека учествовали су у представљању програма.

Извор: https://www.seebiz.eu/trzista/vuckovic-za-razvoj-mljekarstva-do-2030-godine-vise-od-592-milijuna-eura/302568

Srodni tekstovi

1 коментар

Оставите коментар