Хоћемо ли имати довољно уља и каква су очекивања за сунцокрет?

Аутор: Gdjakovic
337 посета

Републички завод за статистику објавио је процену овогодишњег рода са стањем на дан 5. септембра. Према том саопштењу, жетвена површина под сунцокретом износи 240.305 ha, очекивана производња 686.268 t, уз просечан принос од 2,855 t/ha (Прилог 1). У односу на прошлу годину, производњa сунцокрета је већа, за 6,7%, а у односу на десетогодишњи просек очекивана производња већа је за 14,9%.

Временске прилике ове године су углавном погодовале сунцокрету. Година је била богатија влагом у односу на прошлу сушну. Олујни ветрови, киша и град на северу у фази наливања зрна су изазвали ломљење и полегање биљака али на мањој површини.

Прерада: Очекује се производња сунцокретовог уља од oко 246.000 t, од чега би 179.000 t било расположиво за извоз (Прилог 2). Производња сунцокретове сачме од oко 246.000 t би задовољила домаће потребе и потражњу за извозом од око 121.000 t (Прилог 3).

Тржиште:

 

  • Домаће: За разлику од откупа прошле године када је коначна цена била 78,2 дин/kg (уз државну доплату до 7,8 дин/kg) овогодишњи род је откупљен по цени од 37,0 до 41,2 дин/kg, што је дупло ниже. Према каклкулацији Пољопривредног факултета за Банат и приносом од 3 t/ha на властитој земљи, произвођачка цена је 39,0 дин/kg.
  • Домаће тржиште сунцокрета дели судбину светског тржишта уљарица, које је преплављено јефтином понудом из Украјине и на силазној је ценовној путањи. У време сетве инпути су били скупи а у међувремену је дошло до пада цена како инпута, тако и финалног производа, што тренутно највише оптерећује произвођаче а појефтињења би у будућности требало да осете и потрошачи (Прилог 4 и 5).
  • Током тржишне 2022/23. године према подацима Управе царина извезено је сунцокрета у количини од 80.000 тона, као и сунцокретовог уља у количини од 151.000 тона, што је за 18% више у односу на прошлу тржишну годину.

  • Светско: Тржиште уљарица у басену Црног мора, које је референтно и за наше тржиште је генерално оптерећено ниским ценама уља, које су тренутно испод 900 USD/t. Не тако давно, у априлу 2022. године, цена је премашила 2.000 USD/t а у октобру прошле године износила 1.300 USD/t. Иако раст цена нафте и негативна производна ситуација на тржишту палминог уља цену гурају навише, јефтина и обимна понуда украјинског уља и добар род сунцокрета у региону одржавају цену на релативно ниском нивоу. (Прилог 5)

 

 

 

Актуелно:

 

  • Европска Комисија, 15. септембра није продужила забрану увоза житарица и уљарица без царине из Украјине у ЕУ, стога, истог дана Влада Мађарске је донела уредбу којом се забрањује увоз укупно 25 група производа из Украјине у оквиру којих сунцокрет и сунцокретово уље. Сличну одлуку донела је Пољска, Бугарска и Словачка.
  • Бугарски фармери одбијају да продају сунцокрет својим фабрикама по тренутно важећим ценама, тражећи веће цене. Истовремено, фабрике не могу да увозе јефтинији Украјински сунцокрет услед забране, што прети да угрози пословање фабрика уља. И једни и други очекују решење проблема од државе.

 

 

Srodni tekstovi

1 коментар

peroxido de benzoilo y clindamicina 27. новембар 2023. - 19:52

[…] peroxido de benzoilo y clindamicina[…]

peroxido de benzoilo y clindamicina

Одговори

Оставите коментар