Увоз азотних ђубрива и безводног амонијака без царине  

Аутор: Gdjakovic
362 посета
У наредних шест месеци увоз азотног ђубрива и безводног амонијака биће ослобођени плаћања царине како би се стабилизовало домаће тржиште и  обезбедиле довољне количине ових производа неопходних за сетву и развој пољопривреде.  То је резултат успешно реализоване иницијативе Привредне коморе Србије и њених чланица из Удружења за хемијску индустрију и Удружења за биљну производњу према Влади Србије и надлежним министарствима пољопривреде и финансија.   
Влада Србије усвојила је Одлуку о изменама Одлуке о условима и начину за смањење царинских дажбина на одређену робу, односно за изузимање одређене робе од плаћања царинских дажбина у 2022. години међу којима су азотна ђубрива и безводи амонијак. Измена одлуке је у примени од 22. јануара 2022. године.   
„Одлична је вест да је усвојена ова иницијатива привреде, јер на тржишту Србије тренутно не постоји довољна количина азотних ђубрива која се користе током сетве. Овом мером биће омогућен бесцарински увоз и олакшано снабдевање пољопривредника“, рекао је Драган Стевановић, секретар Удружења за хемијску индустрију ПКС.    Подсећа и да је на светском тржишту несташица минералних ђубрива, а да се зависност од увоза може спречити само уколико домаћа производња брже расте од повећања потрошње ђубрива.   “Треба обезбедити добру снабдевеност српског тржишта минералним ђубривима, да би пољопривреда могла да примени неопходне агромере и да би се даље развијала”, додаје Стевановић и истиче да је отвореност српског тржишта, посебно за азотна ђубрива, једини начин за стабилизацију и редовно снабдевање. Конкуренција ће, по његовим речима, пољопривреди обезбедити најјефтиније, најквалитетније и редовно снабдевање. У Србији постоје три произвођача минералних ђубрива, Еликсир Прахово, Еликсир Зорка и ПРОМИСТ. Годишња производња достиже око 550.000 тона NPK ђубрива и између 30.000 и 50.000 тона UAN ђубрива.   Србија у просеку увози 450.000-500.000 тона азотних ђубрива и 200.000-250.000 тона NPK ђубрива највише из Руске Федерације, Аустрије, Румуније, Мађарске и Хрватске. 

Srodni tekstovi

Оставите коментар