Три бизниса на селу са мањим улагањем а одличном зарадом

Аутор: draganadpetrovic
641 посета

Све је више људи који се одлучују да из града пређу да живе у селу и покрене неки свој бизнис, како због добре зараде, тако и због мирнијег начина живота.

Држава даје и многе олакшице за оне који се одлуче на овакав потез, а уколико се одлучите за неки од ових бизниса уз мало улагања можете добро да зарадите.

Илустрација: Од шафрана се прави најскупљи зачин на свету

Шафран

У крајинском селу Тамничу налазе се поља најскупље биљке на свету, најскупље јер се од ње прави најскупљи зачин на свету! То су прва поља српског шафрана.

Засаде су пре пет година подигли Неда и Саша Николић из Неготина, желећи да се баве органском производњом биља које нико пре њих није узгајао на овом подручју.

Од цвета шафрана, чија је берба обично у октобру, прави се најскупљи зачин на свету. Није ни чудо што је зачин најскупљи кад је за један килограм потребно и до 200.000 цветова који су изузетно осетљиви.

Један килограм овог зачина кошта скоро 40.000 евра. Један грам од 30 до 40 евра. Николићи су засада успели да успоставе сарадњу са појединим ресторанима, део њиховог производа отишао је и у Француску.

Илустрација: Заборављено воће мушмула доноси добру зараду

Мушмуле

Пре неколико година у селу Водицама код Смедеревске Паланке, на површини од 30 ари, Филиповићи су посадили триста стабала овог воћа, обоје су у радном односу, па су мушмуле за њих хоби који уз задовољство донесе и додатну зараду.

Производња мушмула не захтева ни велика улагања ни много рада.

– Размишљали смо између ораха и лешника, а онда сам се сетила мушмула пошто сам као мала волела мушмуле и тако смо посадили мушмуле – рекла је једном приликом Дијана.

Илустрација: Клека је изузетно здрава а цена јој скаче из године у годину

Клека

Последњих година цена клеке је скочила, а килограм је достигао и 650 динара, јер без икаквог улагања, прскања хемикалијама, окопавања и плевљења клека роди пуним родом сваке треће године, тако да су кршеви и орнице у јесењим данима били пуни народа.

Зато није ни чудо што се сваке јесени широм Србије растрче берачи ових магичних бобица и тако остваре одличну зараду.

“Од клеке смо увек лепо зарађивали, децу школовали, кућили куће и колико год да наберемо знамо да нам остаје чист новац јер ништа нисмо уложили у гајење ове биљке. Откупна цена поприлично варира, прошле године је само ођедном са 400 пала на 280 динара. Ове године ситуација је доста другачија, род је умањен за неких 80 одсто јер је било лоше опрашивање, родило је само око 20 одсто. Стога је потражња велика, а понуда мала. Откупна цена се сада креће и до 600 динара, 650 на велико”, рекли су једном приликом за РИНУ мештани Негбине надомак Нове Вароши, који деценијама иду у поход на лековите плаве бобице.Осим у прозводњи џина клека се показала као изузетно тражена и корисна у фармакологији и хемијској индустрији. Од ње се праве етирична уља, креме и парфеми. Сушена бобица клеке се циклирањем (млевењем) користи у месној индустрији као адитив у сухо – меснатим производима, даље се ситним паковањима купује у трговини а домаћинства је купују за додатке куваних јела, попут купуса или сарме.

Извор: https://nsuzivo.rs/istaknuto/ova-tri-biznisa-mogu-da-donesu-dobru-zaradu-ulaganja-mala-a-gram-jednog-zacina-kosta-i-do-40-evra

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

1 коментар

Оставите коментар