Јагода ухватила залет иде и на пијаце али и за извоз

Аутор: Gdjakovic
402 посета

ТЕЗГЕ на зеленим пијацама црвене се од јагода, чија је цена мало пала, па су приступачније грађанима. Килограм овог воћа сада углаваном кошта од 300 до 350 динара. Док се потрошачи надају даљем појефтињењу сочних плодова, пољопривредници муку муче са њиховом продајом, која зависи од неба. Сада су им и обилне падавине направиле проблем.

Како у разговору за „Новости“ каже произвођач из Бегаљице, Милена Бугарчић (69), хладњачари неће да откупљују јагоду, јер је због кише пуна воде и не може да издржи транспорт, а род је рекордан.

– Морамо да идемо на кванташ, видећемо колико ће накупци да понуде – каже Бугарчићева. – Гледам пољопривреднике који протестују, ми ћутимо, а како је нама. Велика су улагања, вајде никакве, ништа није загарантовано, ни цена, ни продаја.

Она истиче да производе око 15 тона и да све раде са „матором“ механизацијом, један трактор стар је скоро пет деценија, други четири, а најмлађи има 15 година. Али, како додаје, није рад тежак, најтежа је продаја, а ове године је горе него лане.

– Прошле године је откупна цена спала на 120 динара, а ове године је прво била 320, а пре кише 190 динара – наводи наша саговорница. – Зависимо од хладњачара и накупаца, свако хоће да заради и треба, и они, али и ми.

Волели би, каже, када би држава само могла да им обезбеди сигурну продају. И произвођач из Шапца, Никола Грушић, каже да киша прилично смета јагодама.

– Сав род јагода продајем хладњачи из Суботице и они извозе – истиче Грушић. – На хектар гајим конзумну јагоду и са њега имам род од око 20 тона. Воће ми је на отвореном и сада ова киша прилично смета читавом роду. Утиче и на квалитет, али и на бербу, коју ће да продужи.

У јавности се појавила информација да Русија слабије купује јагоду и друго воће из Србије. Међутим, Грушић наводи да његов плод хладњачари извозе у Руску Федерацију и Европску унију. Да воће из Србије несметано иде пут Русије, потврдио нам је и Дарко Мратинковић, директор фирме „Селект Фрут“ из Суботице. Како каже, они откупљују све воће и даље га продају на тржиште РФ и ЕУ.

– Извоз за Русију иде без икаквих проблема и није тачно да је прекинут или да је тражња за српским воћем смањена – тврди Мратинковић. – Чак се лакше сада транспортује, него прошле године. Камионе возимо на Балтичке земље, па одатле за Москву и Санкт Петербург. Прошле године је била паника како ће и куда, па је транспрот коштао за јагоду 12.000 евра по камиону. Сада је превоз 6.000, а јабуке око 5.000 евра.

Према речима Мратинковића, тражња за свежом јагодом се није смањила у Русији, нити у ЕУ. За првих осам дана брања, откупили су више од 200.000 килограма, око 11 шлепера и то ће све завршити у иностранству. Откуп се наставља после киша, а од понедељка креће и трешња. Јагоду извозе и у Мађарску, Пољску, кренуће и за Аустрију. Ипак, Руси су главни купци.

– Потражња је добра, па се убрзано ради – истиче Мратинковић. – Јабука скоро 95 одсто иде на тржиште Русије, а од осталог воћа, које ми откупимо, код њих заврши неких 78 процената. Количински гледано, прошле године смо имали 500 камиона или око 11 милиона евра. Од тога отишло је 78 одсто за Русију, остало за друга тржишта. Када је реч о плаћању, маркети исплаћују на одложено, али су тачни, а на пијаце роба иде авансно.

ТРАНСПОРТ ОТЕЖАО ПЛАСМАН

ПОДАЦИ Привредне коморе Србије показују да су лане на руско тржиште пласиране мање количине јагода и јабука у односу на 2021. годину. Стручњаци наводе да је главни разлог што је због рата у Украјини транспорт прошле године био дупло скупљи, као и да дуже траје због измењене руте, што је неповољно за свеже воће.

Извор:

https://www.novosti.rs/c/ekonomija/vesti/1240078/proizvodjacima-jagoda-prodaja-cena-zavise-neba-kisa-napravila-problem

Srodni tekstovi

Оставите коментар