Шта ако остане цена пшенице испод нивоа рентабилности?

Први класови већ су избили

Аутор: Gdjakovic
459 посета

КИКИНДА – Поједини откупљивачи понудили су кооперантима терминску цену пшенице за коју по тони нуде 171 евро плус порез на додату вредност. У децембру прошле године цена пшенице износила је 40 динара по килограму, док је сада 23 динара, што знатно прави проблеме поготово пољопривредницима са мањим поседима.

Глобално тржиште са житарицама пресликало се и на микросредине у нашој земљи, па су тако проблеми евидентни у трговању са свим пољопривредним културама. Упоредо са драстично нижом откупном ценом пшенице и кукуруза, вредности житарица мењају се свакодневно, па и у кикиндским пољопривредним предузећима увелико праве планове за наредни период.

“Чим се појави пшеница из Украјине то се не гледа квалитет. Има је у огромним количинама и тада цена пада. Код нас је цена пшенице у децембру била 40 динара, а данас је 23 динара за килограм, колико је и кукуруз“ – каже Дамир Радуловић, директор Пољопривредног предузећа.

Кикиндски пољопривредници протекле године трговали су само оним чиме су морали, а то се пре свега односило на компензацију, највише мењањем за инпуте, семена и други репроматеријал.

“Ако буду овакве откупне цене, можемо да затворимо нашу производњу. Предвиђања су да ће сунцокрет бити 30 динара, жито 18, а ђубриво је 100 евра и после се питам где смо ту ми. Нисам имао жито прошле године, сунцокрет је био добро плаћен, али је сада кукуруз јако лоше прошао и дешава се да га купујем поред своје земље што имам, за четири хиљаде динара да бих хранио стоку“ – истиче Милан Драгољевић, пољопривредник из Нових Козараца.

У ишчекивању цена, пољопривредници кажу да је неписано правило да ако је азотно ђубриво јефтино у пролеће, тада и производи увек буду доста јефтинији.

“Проблем код коопераната је тај што је јесенас мешано ђубриво било 12 хиљада динара, а ако пшеница буде 20 динара, то значи да 600 килограма пшенице треба за 100 килограма мешаног ђубрива и то је највећи проблем. Такође, проблем је што је УРЕА коштала 10 хиљада динара и ту су направљене грешке, јер је после месец дана када је пшеница била прихрањена на 75 одсто површина, цена ђубрива УРЕА нагло пала. Тада је настао велики проблем око коштања свега. Трећи проблем је што је у атару под пшеницом примећена жута рђа“ – додаје Радуловић.

Упоредо са свим дешавањима, пре неколико дана поједини откупљивачи у нашој земљи понудили су пољопривредницима терминску цену од 151 евро плус ПДВ за јечам и 171 евро плус порез на додату вредност за пшеницу.

Извор:

https://www.rtv.rs/sr_ci/ekonomija/aktuelno/drasticno-niza-otkupna-cena-psenice-i-kukuruza-pravi-probleme-poljoprivrednicima_1442072.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар