Француско министарство пољопривреде предлаже забрану означавања производа биљног порекла као што су „шницла“, „шунка“ и „печено на роштиљу“

Аутор: Gdjakovic
161 посета

Француско министарство пољопривреде израдило је нови предлог за забрану означавања биљног меса које укључује 21 израз као што су „шницла“, „говедина“, „шунка“ и „печено на жару“. Влада је такође навела преко 120 термина у вези са месом који се могу користити само ако производи имају максималан удео веганских протеина између 0,5% и 6%.

Са предложеном уредбом, Француска постаје прва земља ЕУ која је покушала такву забрану. Али није први пут да се ово покушава наметнути. У јуну 2022. Француска је одлучила да забрани употребу термина сличних месу у производима на бази биља, осим за „хамбургер“. „Неће бити могуће користити терминологију специфичну за секторе која се традиционално повезује са месом и рибом за означавање производа који не припадају животињском свету и који, у суштини, нису упоредиви“, наводи се у уредби.

Предложена забрана изазвала је контроверзе и критике група који припадају веганима. Европска вегетаријанска унија и Удружење вегетаријанаца Француске поднели су жалбу на предлог, који је суспендовао Државни савет, највиши административни суд у земљи, који је тврдио да је временски рок прекратак, а формулација превише нејасна.

Фото: ANUGA

Преношење ствари у ЕУ

Сада, француско министарство пољопривреде каже да је узело у обзир притужбе суда како би припремило нови декрет о језику, упркос томе што је сам суд чекао смернице Европског суда правде пре доношења коначне пресуде. Европски суд правде је од 2017. већ заштитио термине у вези са млечним производима као што су „млеко“, „сир“ и „путер“, спречавајући веганске брендове да их користе на етикетама производа.

Нови предлог, који су потписали француски премијер Елизабет Борн, министар економије и финансија Бруно Ле Мер и министар пољопривреде Марк Фено, односи се само на производе који се производе и продају у Француској. Нацрт је достављен Европској комисији на проверу у складу са њеним прописима о означавању хране. Европски парламент је 2020. гласао против предложене забране означавања месних производа на бази биљака, дозвољавајући веганским компанијама да пласирају своје алтернативе као „хамбургере“ и „кобасице“.

Уредба садржи листу од преко 120 термина у вези са месом као што су „сланина“, „кобасица“, „кувани филе“, „живинско месо“ и „груменчићи“. То у суштини значи да веганске алтернативе таквим производима неће моћи да буду означене на овај начин, јер ће све садржати 100% биљних протеина.

Фото: ANUGA

„Овај нови нацрт уредбе одражава нашу жељу да ставимо тачку на обмањујуће тврдње… коришћењем назива који се односе на месне производе за намирнице које их не садрже“, рекао је Феснеау. „То је питање транспарентности и лојалности које испуњава легитимна очекивања потрошача и произвођача.

Гијом Анотен, адвокат организације „Proteins France“ , која представља произвођаче веганских и вегетаријанских алтернатива, рекао је да је „израз ‘биљни одрезак’ у употреби више од 40 година”. Он је тврдио да нова уредба и даље крши регулативу ЕУ о означавању производа који – за разлику од млека – немају строгу законску дефиницију и на које се може позивати терминима у популарној употреби.

Он је додао да тај потез француске владе „торпедује поступке који су у току пред Европскиим судом правде „, а који су покренути жалбом самог „Proteins France“.

Првобитни предлог Француске прошле године дошао је истог месеца када је јужноафричко одељење за пољопривреду увело строга правила обележавања биљне хране, забрањујући све референце на „месо“ и претећи да ће запленити све производе који не буду у складу са њима.

ProVeg International је у прошлогодишњем извештају открио да нема основа за тврдње о конфузији потрошача на етикети веганских производа. 80% испитаника је рекло да је очигледно да производи означени као ‘вегански’, ‘вегетаријански’ и ‘биљни’ не садрже месо, док 76% сматра да су ове ознаке корисне за разумевање и идентификацију природе производа.

Насловна фотографија: Biofach

Извор: Sacré Beef: France Reintroduces Plant-Based Meat Labelling Ban (greenqueen.com.hk)

Srodni tekstovi

Оставите коментар