Трговци повлаче мед који је откривен као „фалш“ шта ће бити са тим „медом“

Аутор: Gdjakovic
496 посета
Из фирме „Медино”, која је највећи извозник меда из наше земље, поручују да сумњају у резултате и да ће свој мед контролисати у Немачкој да то докажу
После информације покрета потрошача „Уједињени за квалитет” да се у домаћим трговинама углавном продаје мед који није аутентичан, јуче је ово удружење послало пријаву надлежним инспекцијама, после чега се може очекивати и ванредна контрола на тржишту. Да подсетимо, најновија анализа по акредитованој методи за утврђивање фалсификата хране и пића показала је да је од 25 узорака меда чак 22 фалсификат, односно установљено је да мед није аутентичан јер је у њега додата нека врста шећера. То значи да ови производи нису од цветног нектара, него су направљени уз прихрану пчела или директним мешањем меда са шећерним сирупима.

Трговци су јуче реаговали на ову информацију тако што су почели да повлаче производе са полица док се не ураде додатне контроле. Како су за „Политику” рекли у компанији „Делез Србија” они ће урадити контроле у акредитованим лабораторијама и у складу са тим ће даље поступати.

– Тренутно лоцирамо о којим је тачно производима реч и ми ћемо их привремено повући из промета и спровести анализе. Немамо никакав интерес да продајемо мед који није аутентичан и зато ћемо да заштитимо и интересе купца и наше компаније. У уговору који смо потписали са фирмом која нам пакује мед под нашом трговачком робном марком наведено је да је у обавези да нам испоручује аутентичан мед. Предузећа са којима наш добављач сарађује и од којих откупљује мед су регистровани произвођачи који су под контролом ветеринарске инспекције – напомињу за наш лист у „Делезу Србија”. Узорци који су анализирани узети су у седам продавница које су у саставу наших највећих трговинских ланаца и то у „Аману”, „Дису”, „Гомексу”, „Идеи” , „Лидлу”, „Максију” и „Мере маркетима”, а обавила га је акредитована лабораторија Центра за испитивање намирница (ЦИН) из Београда.

Из других трговинских ланаца јуче нисмо добили информације о томе да ли их је контактирала инспекција и да ли је било додатних контрола, али у појединим трговинама смо видели да се на полицама са медом склањају ови производи, а код неких су истакнута и снижења. Према детаљним подацима анализа које су објављене види се да трговци у асортиману имају више добављача, а то зависи од тога да ли је реч о фирмама које мед пакују за трговца и трговачку робну марку или га продају под логом произвођача. Занимљиво је да су фалсификати детектовани у оба случаја и да мед није прошао тест аутентичности код више врста овог производа.

Иван Грујић, директор огранка „Медино” при компанији „Цмана ДОО” из Крњева који снабдева трговински ланац „Дис” казао је за „Политику” да сумња у резултате ових анализа.

– Ми смо највећи извозници меда из Србије и контролишемо га у акредитованим немачким лабораторијама „Интертек” и „Кју-Ес-И” из Бремена. Исте контроле које обављамо за мед намењен извозу спроводимо и за овај на домаћем тржишту. Сумњамо у анализе које је обавила лабораторија из Панчева по којој готово ниједан мед у Србији није добар. Контролисаћемо те узорке на суперанализама у Немачкој и доказаћемо да смо у праву. Позивамо и државу да се укључи у ово и да помогне произвођачима, с обзиром на то да извозимо мед и да ово може да нам нанесе штету – изјавио је Грујић за наш лист.

Из Савеза пчеларских организација Србије (СПОС) навели су да откупљивачи меда пазаре мед од пчелара тек када га анализирају, а не пре. Објашњења пакера да су од пчелара откупили неисправан мед не могу да буду тачна.

– Шта се десило од откупа меда до паковања и пласирања неисправног производа на тржиште, могу и морају да објасне искључиво пакери меда чији брендови нису били исправни у спроведеној акцији. Недопустиво је да пчелари Србије у маркетима могу да продају само килограм правог меда, а неки много више неисправног са додатим страним шећерима – поручују из СПОС-а.

Извор: https://www.politika.rs/scc/clanak/573844/Trgovci-povlace-med-dok-ne-stignu-dodatne-analize

Фото: https://www.freepik.com/

Srodni tekstovi

Оставите коментар