Очекује се вишак од 100.000 тона шећера за извоз, да ли ће то снизити цене?

Аутор: Gdjakovic
239 посета

Производња шећерне репе: Републички завод за статистику објавио је 03.07.2023. године саопштење о процењеним засејаним површинама шећерне репе по коме је шећерном репом засејано 41.673 ha, што је у односу на прошлогодишњу површину за 20% више, а у односу на десетогодишњи просек мање за 12,8%.

Иако је шећерна репа финансијски врло захтевна за производњу, површине су значајно повећане у односу на прошлу годину због субвенције од 35.000 динара по хектару, која би требала да повећа општу конкурентност сектора и обезбеди сировинску основу за производњу шећера као стратешког извозног производа у региону.

У јуну је било чак 24 дана са падавинама

Током маја и јуна на територији Србије је забележено падавина више од просечних за ово доба године. Током јуна је било чак 24 дана са падавинама, углавном пљусковитог карактера а слична прогноза је и за јул, што усевима шећерне репе одговара јер имају повећану потребу за водом.

АНАЛИЗА: тржиште пшенице и стање залиха

Производња шећера: На основу прогнозе засејаних површина, трогодишњих просечних приноса репе (2020 – 2022), очекује се производња шећера од око 350.000 Очекивана производња ће у потпуности задовољити домаће потребе за шећером у износу од 250.000 t, док ће вишак подмирити извозне потребе (Прилог 1).

Тржиште:

Домаће: Домаће тржиште је под утицајем раста цена шећера на светском тржишту, који бележи десетогодишњи ценовни максимум. Повољна кретања цене шећера на светском тржишту омогућила су домаћој индустрији да у 2023. години понуди откупну цену репе од 52 EUR/t као и друге погодности при набавци репроматеријала и стимулације за произвођаче шећерне репе. (Прилог 2)

Извоз шећера из тарифне главе 1701, посматрано количински, током 2023. године је смањен на 1/3 уобичајених количина. Закључно са јуном, од почетка економске године (октобар 2022.) ивезено је око 30.300 тона шећера, што је за 75% мање у односу на исти период прошле године.

Светско: Раст цена шећера изазива и забринутост јер од њега зависе друге индустрије, првенствено прехрамбена и кондиторска па ако се овај тренд настави може доћи до раста цена и других производа. Цена на берзи у Лондону за месец мај је износила 650 EUR/t. (Прилог 3.)

Актуелно:

Влада Републике Србије је 30. марта 2023. године усвојила Уредбу о измени уредбе о ограничењу висине цена основних животних намирница („Службени гласник РС“, број 25/2023), којом је између осталог, укинуто ограничење цене белог шећера. Наиме, максимална малопродајна цена белог кристал шећера, по килограму, у свим паковањима, је пре укидања ограничења била утврђена на нивоу не већем од 114,99 динара.

Произвођачи шећерне репе у ЕУ су претходних година имали умањене приносе, што изазива забринутост и произвођача и прерађивача око расположивих количина шећера у будућности. Прошле године приноси су били за 7% мањи због суше а претходне две и више услед суше и биљних болести. Француска као велики произвођач ове године има најслабију сетву шећерне репе у последњој деценији.

Пада извоз кукуруза па и цена

Разлог за то је поред суше, биљних болести и пресуда суда ЕУ који је забранио употребу пестицида који се користи за заштиту шећерне репе, што је произвођаче одвратило од сетве шећерне репе услед немогућности да делотворно заштите репу од болести.

Мила за 120 дана заради годишњу плату на овом поврћу

Srodni tekstovi

Оставите коментар