Малина иде и по 220 динара у откупу

Аутор: Gdjakovic
647 посета

„Златарпластова“ хладњача у Бистрици, једина у нововарошком крају, почела је са откупом малине. Килограм виламета плаћа се 195 динара на откупним станицама на терену, а 200 динара у хладњачи, док је цена микера 215, односно 220 динара.

Прве количине откупљене су пре десетак дана од произвођача у Лимској долини, а уколико буде сунца, ускоро ће кренути и берба у нешто вишим пределима Нове Вароши, Пријепоља и Прибоја, у којима „Златарплст“ има своје кооперанте.

Џем од кајсија по старом рецепту без конзерванса

– Ово је тренутно највиша цена која се у Србији може добити за малину. Усклађена је са ценама коју су истакли највећи хладњачари, а њено даље кретање диктираће тржиште. Многи откупљивачи су у проблему јер на залихама још увек имају прошлогодишњег рода – каже за „Добро јутро“ Стана Голубовић, директорка „Златарпластове“ хладњаче у Бистрици.

Шта се дешава са воћем након замрзавања?

У селима код Пријепоља, где берба увелико траје, малинари су задовољни квалитетом и приносом, али не и ценом. Они кажу да са тренутном откупном ценом нису у могућности да берачима плате више од 150 динара по гајбици. Међутим , по овој цени неће нико да бере, па радове у малињаку углавном обављају породично.

-Прошле године имало је и за нас и за бераче, а ове године нема никоме, само за државу- Шефко Табаковић из Велике Жупе код Пријепоља који у два малињака има око 5.000 садница.

– Свестан сам да је мало 150 динара за гајбу, али ја на жалост немам рачуна да платим више јер малину предајем по 195 динара. Браћу колико могу са породицом, шта не могу нек пропадне. Ја сам уложио око 180.000 динара у ђубрива, препарате, рад… Значи, треба да предам тону да бих то анулирао. Још кад бих плаћао бераче, нигде ме не би било– каже Табаковић.

Берба је почела и у малињацима породице Фетаховић, чије су малине веома квалитетне, густе и високе. Алдин и Неркеза имају 1.000 садница у Миоској и 3.000 органске малине у Хисарџику.

Пуно документације за ИПАРД, али исплати се

– У два малињака смо ове године већ уложили више од 100.000 динара. То је врло тешко набрати са овом ценом. Прошле године је била реална цена, могло је да се живи и ради, да се улаже… Зато смо ове године доста уложили у засаде. Све смо редно обавили и прскања и препарате, ђубрива… Због тога је добар и принос и квалитет. Одавде са 1.000 струка смо набрали тону, а у Хисарџику око тону и по – каже Неркеза Фетаховић.

У општини Пријепоље, где је под малином око 250 хектара, прошле године је убрано више од 2.500 тона „црвеног злата“, док се ове очекује знатно мањи принос. Из године у годину све је мање засада, а многи малинари најављују да ће додатно смањити површине уколико остане тренутна окупна цена.

Жељко Дулановић, Добро јутро

https://www.dobrojutro.co.rs/u-jugozapadnoj-srbiji-malinu-placaju-195-dinara/

Srodni tekstovi

Оставите коментар