Колико смо се навикли на лизинг и каква је тренутна ситуација у овом сектору?

Аутор: Gdjakovic
140 посета

Компанија С-Лизинг (S-Leasing) која послује у оквиру Ерсте Групе, објавила је данас да је за 20 година рада у Србији уложила више од милијарду евра у српску привреду, возила и опрему. Саопштила је и да има више од 15.000 клијената и више од 33.000 реализованих уговора до сада, као и да је постигала тржишно учешће од 17,3 одсто на крају прошле године.

“Неизмерно сам поносан што на овако динамичном и све конкурентнијем тржишту С-Лизинг постиже рекордне резултате. Пре 10 година били смо на 11. месту на тржишту, сада смо четврти, а у протеклих пет година остварили смо раст билансне суме од скоро 180 одсто”, казао је казао је председник Извршног одбора S-Leasing-a Бојан Врачевић на конференцији за новинаре поводом 20 година рада.

Врачевић је додао да компанија жели лидерску позицију на тржишту и да је почела да финансира ОИЕ и електрична возила, а да је спремна и за соларне електране и инфраструктуру која је у вези са обновљивим изворима и возила и опорему која смањује емисије ЦО2.

Он је истакао да је С-Лизинг најбрже растућа компанија у Србији, наводећи и да српско тржиште лизинга има простора за даљи раст.

Објаснио је до светске кризе у Србији је укупна билансна сума лизинга у односу на банкарски сектор била је нешто већа од шест одсто, да сада износи 2,4 одсто, док је просек у Европи осам до 10 одсто, што показује потенцијале за раст.

“Ове године очекујемо да ће на тржишту Србије бити инвестирано између 850 и 900 милиона евра путем лизинга у возила и опрему”, рекао је Врачевић.

На конференцији је истакнуто и да су за С-Лизинг, као део Ерсте групе, ЕСГ принципи у самом врху пословне агенде, а ова лизинг кућа најављује да ће се и у наредном периоду још активније посветити зеленим решењима.

ЕСГ принципи (Environmental, Social and Governanc) су скуп стандарда који усмеравају корпоративне политике како би биле у складу са концептима одрживог развоја у областима животне средине, друштвене одговорности и корпоративног управљања.

 

“Свесни смо утицаја који можемо имати на животну средину кроз финансирање пројеката који обезбеђују енергију из обновљивих извора или подршку набавке електричних возила. Да смо на добром путу, сведочи и повећан број лизинг уговора у овој категорији, а у наредном периоду још више ћемо се посветити активностима у домену екологије”, изјавио је члан Извршног одбора С-Леасинга Вук Вучевић.

По његовим речима, међу циљевима компаније да се “2030. престане са финансирањем производње угља из свих пратећих привредних грана, а да 2050. године потфолио буде потпуно еколошки неутралан”.{имаге8}

Вучевић је навео да у структури те лизинг компаније путничка возила учествују са 40 одсто, комерцијална са 36 процената, машина и опреме са 20 одсто.

Указано је и да је сарадња С-Лизинга и Ерсте банке у Србији један од најефикаснијих модела сарадње на тржишту и узор колегама у читавој Ерсте Групи.

“Улазак Ерсте банке у власништво С-Лизинга 2013. године и потписивање уговора којим смо повезали лизинг са банком по свим важним функцијама, заправо је прекретница у развоју С-Лизинг. Након реорганизације компаније и израде стратегије 2015. године, јасно смо дефинисали своје приоритете, али и циљеве у односу на клијенте, партнере и конкуренцију”, истакао је члан Извршног одбора Ерсте Банке Никола Стаменковић.

Извор: https://www.radiostoplus.com/s-lizing-za-20-godina-poslovanja-u-srbiji-ulozio-vise-do-milijardu-evra/

Srodni tekstovi

Оставите коментар