Какве су прогнозе за цену и извоз житарица?

Аутор: draganadpetrovic
48 посета

Лоше време, мразеви, али и интензиван кишни период у Европи могли би да донесу изненађења на тржишту житарица, сматрају стручњаци. У Србији је протекле недеље потписан први берзански уговор за нови род пшенице на Продуктној берзи по цени од 22 динара без ПДВ-а. Кукуруз је четврту недељу заредом имао доминантно место у трговању, а цене свих примарних пољопривредних производа наставиле да расту, наводи се у недељном извештају берзе.

Расте цена пшенице и уљане репице у Пољској, а на берзама у Немачкој уочљива је брига за нови род, док су цене такође више у односу на претходни период. Како би оваква дешавања могла да се одразе на домаће тржиште житарица, извоз и да ли ратари могу да очекују боље цене ове сезоне?

– Све у свему, изгледи су много бољи и по питању тржишта, али и приноса, него пре месец дана – рекао је за „Политику” аграрни аналитичар Жарко Галетин. Према његовим речима, можемо да кажемо да су неке ствари генерисале раст житарица – очекивано лошији приноси на америчком континенту и у Бразилу због лоших временских услова. Генерално, то је оно што је подстакло тржиште пшенице, док смо пре недељу дана имали и значајан раст на тржишту кукуруза.

Илустрација: Стручњаци верују да уочи жетве пшенице има разлога за оптимизам

Галетин истиче да још много ствари утиче на овакву ситуацију. Украјина је дефинитивно подбацила са приносима, чак и до 30 одсто, према неким подацима. То на на неки начин релаксира тржише ЕУ, посебно у оним земљама које су тражиле забрану проласка украјинских житарица.

– Тако да је пуно тих околности утицало да тржиште иде горе. Истину за вољу, полазни, базни ниво одакле су цене кренуле да расту био је веома низак. Имали смо у једном тренутку пшеницу за 18-19 динара, а кукуруз за 17. Ипак све ово на неки начин враћа и пшеницу и кукуруз до боље позиције – сматра наш саговорник.

Он додаје да оно што је врло индикативно јесте да је на берзи прва трговина пшенице новог рода закључена на 22 динара без ПДВ-а. Он сматра да то улива неки оптимизам да би цена, непосредно после жетве, могла да порасте, тако да предвиђа солидне цене житарица и код нас. Сматра да је релативно доста пшенице отишло у извоз у овој економској години. Од јула прошле године до априла, нешто мало мање од милион тона.

– Што значи да би до краја економске године могли да извеземо готово 1,5 милиона тона, што је сасвим добар извозни резултат. Залиха ће бити, али не толико драматично много као што је то, рецимо, било прошле године – каже Галетин и напомиње да је киша опоравила усеве, тако да можемо очекивати солидан принос тако да све ово даје наду нашим пољопривредницима.

Илустрација: Украјина има све мање жита што ће се одразити на цену на светском тржишту

У сусрет жетви пшенице светске берзе већ показују нестрпљење јер ће јаки мразеви у северним и источним деловима Украјине вероватно смањити овогодишњу жетву житарица и уљарица.

Недавно објављена анализа консултантске групе АПК-Информ показује да су мразеви оштетили усеве пшенице, јечма, уљане репице и грашка, а стручњаци сматрају да би између 20 до 30 одсто приноса могло да буде изгубљено. Украјинско Министарство пољопривреде саопштило је за Ројтерс да је прогноза за количину очекиваних приноса за сада непромењена, али да ће потенцијално бити ревидирана у јуну.

Из министарства наводе да је прогноза за уљарице и житарице за 2024. годину 74 милиона тона наспрам око 82 милиона тона у 2023. години. Последње вести са тржишта јесу и да жито у Русији такође трпи временске неприлике које утичу на мањи род. Истовремено, украјинска пшеница све је скупља, жита из старог рода је све мање.

– Тржиште је „нервозно” док климатски услови дефинитивно одређују цене, пише „Агроинфонет” позивајући се на извештаје са светског тржишта житарица. Киша на западу ЕУ је већ почела да брине ратаре јер биљке више немају толике потребе за влагом у земљишту. У Француској је 64 одсто усева у добром стању, прошле године то је било 90 одсто у овом периоду – наводи тај портал. И на крају, финансијски фондови су нагло повећали куповину, што је показатељ да следи бурна сезона у агросектору.

Извор: https://www.politika.rs/scc/clanak/616748/Moguce-iznenadenje-na-trzistu-zitarica

ФОТО: Pixabay

 

Srodni tekstovi

1 коментар

Оставите коментар