Инспекција МПШВ објавила резултате контроле ракије, вина, пива и сокова

Аутор: Gdjakovic
272 посета

Према постављеном плану активности ангажовања у циљу обезбеђивања безбедних производа на тржишту, пољопривредни инспектори Сектора пољопривредне инспекције, Одељења за вино, ракију, алкохолна и безалкохолна пића, контролу складишта и контролу обрађивача дувана и произвођача дуванских производа током новембра месеца обавили су акцијске контроле безбедности јаких алкохолних пића, вина, пива и освежавајућих безалкохолних пића са узорковањем у производњи и промету. Посебан акценат  дат је на доказивање порекла етанола у воћним ракијама.

Планска контрола ових производа обављена је на основу процене да ли је потребно појачати контролу на основу података претходних активности инспекције и израженог интересовања јавности за безбедност пића на тржишту.

Резултати анализираних узорака рађених у акредитованим лабораторијама и овлашћених од стране Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде показали су да освежавајућа безалкохолна пића, вино и пиво одговарају у погледу квалитета и безбедности и усаглашени су са законском регулативом.

Што се тиче воћних ракија код којих су рађене анализе на порекло етанола, резултат је следећи: узорковано је 60 производа у производњи и промету, где је код 5 узорака аналитички утврђено да порекло етанола не потиче у потпуности из воћа. За утврђене неправилности у погледу порекла етанола, субјектима који су произвели ове производе изречене су управне мере у виду забране промета и повлачење свих количина са тржишта.

Активности инспектора се настављају и даље по плану рада како на тржишту не би било пића која не одговарају прописаном квалитету и небезбедна за потрошаче.

Извор: МПШВ

Srodni tekstovi

2 коментари

Оставите коментар