Да ли сте видели нови ценовник на берзи за житарице?

Аутор: Gdjakovic
591 посета

НОВИ САД: Претходне радне недеље на Продуктној берзи у Новом Саду поскупело је сојино зрно, кукуруз је појефтинио у односу на пре недељу дана, а највише се трговало сточним јечмом овогодишњег рода, наводи се у извештају са ове берзе.

Додаје се да је у недељи од 3. до 7. јула прометовано 1.743 тона робе чија је финансијска вредност износила 49,68 милиона динара.

Током целе недеље понуда и потражња кукуруза је била слаба, закључење берзанских уговора додатно је отежавала разлика између цена које су имали купци и продавци, а кукурузом се трговало по ценама од 19,50 до 20 динара по килограму без ПДВ-а.

На тржишту пшенице на почетку недеље понуда је била већа од потражње, а крајем недеље понуда је смањена и није било закључених уговора за пшеницу прошлогодишњег рода.

Када је реч о пшеници новог рода забележене су берзанских активности, па се пшеницом са хектолитром 75 кг и протеином 12 одсто трговало по јединственој цени од 19,30 динара по килограму без ПДВ-а.

На Продуктној берзи највише се трговало јечмом, при чему је прометовано 608 тона јечма, што представља 35 одсто удела у укупном промету.

Сточним јечмом се трговало у ценовном распону од 16,80 до 17,00 динара по килограму без ПДВ-а.

За разлику од последње јунске недеље, када је трговање на тржишту соје изостало, прве јулске недеље се сојиним зрном трговало у ценовном распону од 60 до 62 динара по килограму без ПДВ-а.

Уљана репица овогодишњег рода продавана је по ценама од 40,91 до 41,27 динара по килограму без ПДВ-а, а сунцокретова сачма са 33 одсто протеина нуђена је у ценовном распону од 39 до 40 динара по килограму без ПДВ-а, али до закључења берзанских уговора није дошло.

Извор:

https://www.dnevnik.rs/ekonomija/poljoprivreda/na-produktnoj-berzi-poskupelo-sojino-zrno-pojeftinio-kukuruz-08-07-2023

Srodni tekstovi

1 коментар

Dejan 14. јул 2023. - 12:53

Srpski ratari pred bankrotom.Ako se se nastavi ovakav trend a država ne reaguje neće biti više ni srpskog seljaka pogotovu onih sa malim i srednjim površinama zemlje.Bez jakog seljaka nema jake države idemo u propast…

Одговори

Оставите коментар