Стигла механизација за домаћинство

Аутор: Gdjakovic
433 посета

Јарослав Ђокић једини је пољопривредник у селима подно Голије који је од Министарства пољопривреде добио бесповратна средства за подстицај и развој пољопривреде и сточарства.

Јарослав Ђокић један је од ретких младих људи који је, уместо града, изабрао да остане на породичном имању својих предака и настави да се бави пољопривредом. Тешки услови живота на селу нису га поколебали. Помогла му је и држава.

То никада није толика помоћ наишла као сад. Такве машине и да се добију бесповратна средства. Значи стварно пола машина кад ти држава поклони то је стварно права ствар. Трактор кошта 19.200 еура. Сад тренутна цена ми је 50 посто држава, 50 посто ми. Kосачица 3.400 еура, она је на 65 посто повраћај. Соларни панели 1.600, 1.700 еура. Значи, скупа 23.600″, објашњава Јарослав Ђокић из села Радаљица.
После смрти родитеља Јарослав живи сам. Узгаја 20 крава, 12 телади и 2 коња. Обрађује око 30 хектара земље. Соларни панели покренуће музилице у колиби на пашњаку где још нема електричне енергије па ће производња млека бити много лакша и бржа.

„Гладни нисмо, жедни нисмо, пара има за провод и за све. Машине ћемо отплатити и све. Никаки није проблем. Једино што девојке неће у село па неће, али наћи ћемо их“, каже Јарослав Ђокић.

У селу Радаљица има још десетак домаћинстава, махом старачких.

Извор:

https://www.rts.rs/vesti/srbija-danas/5200471/stigla-mehanizacija-.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар