Омогућен извоз сувих шљива и свежих боровница у Кину, зарада преко 14 милиона евра у прошлој години

Аутор: Gdjakovic
206 посета

Влада Србије је на  седници усвојила закључке којима се обезбеђује један од кључних предуслова за пласман свеже боровнице и суве шљиве на тржиште Кине, саопштено је из Министарства пољопривреде.

Такође, влада је усвојила закључак о спречавању и контроли авијарне инфлуенце (птичји грип) што је, како се наводи, најважнији предуслов за извоз пилећег меса из Србије на кинеско тржиште, преноси Танјуг.

„Усвајање ових закључака представља још један предуслов да на дан ступања на снагу Споразума о слободној трговини са НР Кином, Србија има што већи број пољопривредно-прехрамбених производа који могу без царине да се извозе на кинеско тржиште”, наводи се у објави на званичном Инстаграм налогу Министарства пољопривреде.

Према подацима Републичког завода за статистику Србија је у 2023. години извезла суве шљиве у вредности преко 14 милиона евра, а у прва два месеца 2024. године вредност извоза достигао је 1,86 милиона евра. У прошлој години најевћи купци су били Француска, Бугарска, Босна и Херцеговина, Хрватска и Турска док је ове године за сада највише сувих шљива продато у Хрватску, Босну и Херцеговину, Турску и Грчку.

Извоз малина у 2024. премашио 37 милиона евра

Ако погледамо трговину пољопривредним производима у 2023. години Србија је остварила суфицит од преко 1,3 милијарде евра. Све што смо извезли из категорије пољопривредно прехрамбених производа вредело је 4,64 милијарде евра док смо за увоз дали 3,34 милијарде евра. Када погледамо прва два месеца 2024. Можемо видети да је извоз био вредан нешто више од 102 милиона евра а увоз око 56 милиона евра.

Оно што је занимљиво је и да смо у трговини са ЕУ направили дефицит од око 16 милиона евра јер смо у 2023. години извезли робу вредну 2,17 милијарди евра а за увоз робе потрошили 2,33 милијарде евра.  Са друге стране, са Руском Федерацијом направљен је велики суфицит али је размена робе значајно мања. Наиме, Русији смо продали робу вредну нешто мање од 300 милиона евра док смо из Русије увезли робу вредну 101 милион евра објавио је Агробизнис магазин.

Занимљиво је погледати како смо трговали воћем а посебно малином. Извезли смо воће у вредности од око 731,5 милиона евра док смо увезли за око 311 милиона евра. Ако погледамо само малине извоз, како волимо да кажемо црвеног злата у 2023. години, био је 73 260 тона за шта смо зарадили 282,6 милиона евра. Према најновијим подацима, у јануару и фебруару 2024.године, извезли смо 14 179  тона малине чија је вредност остварена од око 37,8 милиона евра. Ако бисмо угрубо рачунали то би значило да је просечна цена малине била 2,7 евра по килограму. Што се тиче увоза малине забележено је да је у 2023.години увезено 3313 тона малине у вредности од око 10 милиона евра док је у јануару и фебруару 2024.године увезено 302 тоне малине што се може претпоставити да је реч о увозу свеже малине за шта смо потрошили 741  000 евра.

Извор: Политика, Агробизнис магазин

Srodni tekstovi

Оставите коментар