Ово је бизнис који даје бољу зараду у пољопривреди од већине усева

Аутор: Gdjakovic
450 посета

Пољопривреда пружа безброј могућности да се стигне до зараде, само треба наћи прави посао. Ако за њега не треба велико улагање и пуно рада, онда може бити прави погодак.

Ове јесени земљорадници су посебно у проблему јер ретко које године је било да све примарне пољопривредне културе имају ниске цене.

Мали број њих ће успети да се извуче из дугова и поново заснује нову производњу. Зато се треба окренути другим биљкама од којих се може остварити егзистенција.

На пијацама, али и у великим трговинском ланцима већ месец-два има рибане жуте бундеве, која се користи за колаче, у народу познате као бундевара. Али чим захлади, и понуда а вероватно и потражња ће бити још веће, јер управо бундевара и у рерни запечени комади жуте бундеве подсећају на зиму, када се ова посластица, поготово у војвођанским домаћинствима, највише припрема.

Пољопривредно газдинство Бранислава Бађонског у Кулпину код Бачког Петровца већ шест година се бави производњом бундева, односно тикава, оних наранyастих које зовемо тамбурице и од којих се праве посластице.

Бађонски је одавно у пољопривреди, годинама је сејао кукуруз, соју, пшеницу, а онда је пожелео да се опроба и у некој другој производњи. Први је у Кулпину започео да се бави тиквама-тамбурицама и сада је већ познат међу великим трговинским ланцима и накупцима.

Тренутно је, како је казао за „Дневник”, у преговорима да крене да сарађује и са произвођачима дечје хране, јер је каша од бундева намирница која се бебама даје у првим месецима живота.

Цене тикава

Килограм рибаних тикава за бундевару на најпрометнијој Футошкој пијаци у Новом Саду креће се од 200 до 250 динара. Килограм тикава исечених на кришке продаје се од стотину динара па навише. Има и жутих округлих тикава тешких од три до пет килограма, које повртари продају за Ноћ вештица за стотину динара по килограму.

– Производња тамбурица није тежак ни скуп посао, али захтева ангажовање већег броја сезонских радника, јер тикве треба окопавати, сећи када сазру, утоварати у приколицу и прати, пошто велики трговински ланци захтевају чисте пловоде. С те стране производња може да буде захтевна а некада и немогућа уколико у селу и околним местима нема довољно сезонаца – казао је Бађонски. – Ангажовање сезонаца представља највећи трошак током производње, пошто семе није скупо осим када се сеју хибридне сорте, додуше, мање тражене на тржишту. Издатак представља и рад са маркетима јер, осим што тикве морају бити чисте и здраве, треба платити анализу о здравственој исправности намирнице, потом дати новац и за етикете на сваку тикву и бар код.

Бађонски наглашава да тиквама нису потребна заштитна средства, већ само да се окопају и када сазру убирати род. – Док плодови не сазру треба их заливати, али не често. Отприлике два пута, али ко хоће веће приносе, може и више пута. Сеју се када отопли, после 1. маја, када се температура земље устали изнад десет степени. Род се скида с поља крајем августа, када кора на пловодима пожути.

40 динара килограм тамбурица навелико

Ова година, истиче, за тикве је просечна. По хектару ће их бити око 20 тона. И цена је солидна, навелико тамбурице коштају 40 динара килограм.

– Тренутно нису тражене, али када се обуку капути и крене зима, више ће се куповати, јер док има паприке и парадајза нико не размишља о бундевари – наводи Бађонски.

З. Делић

Фото: Image by <a href=“https://www.freepik.com/free-photo/autumnal-vegetables-arrangement-cloth_9852780.htm#query=Cucurbita%20pepo&position=2&from_view=search&track=ais“>Freepik</a>

Извор:

https://www.dnevnik.rs/ekonomija/poljoprivreda/evo-koju-namirnicu-treba-sejati-dobra-cena-na-pijaci-bundeve-tamburice-dusu

Srodni tekstovi

Оставите коментар