Ова жена од млека уме да направи добар посао

Аутор: Gdjakovic
404 посета

И ове године расписан је конкурс за добитницу посебног цвета, Цвета успеха за жену змаја. У претходних 15, колико се ово признање додељује, више од 500 жена успело је да промовише свој бизнис, а њих 150 се закитило цветом који у пословном свету значи препознатљивост, помоћ на путу ка успеху и проширење посла. Иако је свега 8% из руралних области Србије међу женама змајевима, оне су последњих година можда и највише напредовале. Златно доба сеоског туризма ретко је добра последица пандемије, па су њихове делатности од спремања, прераде хране до израде рукотворина за бројне госте на прагу сеоске куће процветали. Занимљиво је и да је у Брусу једна од највећих компанија за извоз смрзнуте малине у власништву жене.

Сања Поповић Пантић, Удружење пословних жена Србије Женском фирмом сматрамо оно где је жена минимум 1% власница и управља послом, тако да ето ако постоје неке жене које можда немају власништво или су сматрале да то није битно, ево ми позивамо њихове партнере у послу, да ли су мужеви, очеви, да размисле о томе да им се да и удео у власништву, будући да по нашим сазнањима велики број њих заиста је 100%-тно посвећен тим бизнисима и за њих је онда први и основни критеријум да конкуришу за Цвет успеха за жену змаја испуњен. Спикер Пету годину за редом ће бити додељено и признање великим компанијама које примењују принцип Уједињених нација за оснаживање жена и које су пружиле најбољи модел укључивања жена у ланце добављача.

Тијана од прошле године из своје мини млекаре у срцу Београда ставља угоститеље и мале деликатесне продавнице ручно рађеним домаћим путером. Тијана Жунић, Жуна маслац Ручно мери, ручно се обрађује, ручно се пакује и ручно радимо мале путере који онако негде су део моје те уметничке душе као историчара уметности и где се стварно преноси различита енергија, јер овде код нас и пева и плаче и свашта се нешто дешава у свим овим траговима. То све можете можда и да осетите на крају. Путер са душом. Спикер Историчарку уметности мирис свежег путера и хлеба инспирисао је још у детињству приликом посете сестри у Француској.

Љубав и истраживање процеса настанка најфинијег укуса су расли и прерасли породичну трпезу на којој се култ путера посебно допао нежним дечијим непцима. За чак 86% млечне масти у овом производу најважнија је добра ферментација квалитетне павлаке. Откуп је око 120 литара месечно. Половину од тога претвори у маслац. Тијана Жунић, Жуна маслац Нека се јави когод да има краве на испаши, а да је то мало већег капацитета или евентуално да прави павлаку од тог млека. Ми смо ради да сарађујемо баш са таквим произвођачима и негде не желим да поверујем у то да Србија са овако дивним пределима има толико мало крава на испаши, а то је оно што углавном чујемо од млекара. Спикер Зелене апотеке млеко дају више Д витамина, самим тим и путеру и боја је жућа, каже Тијана.


Ферментацијом се из павлака осим путера издваја и млаћеница богата протеинима, посебно занимљива посластичарима, па од ње уз такозвани крем фреш сир планира да направи још производа и тако своју манифактуру приближи идеалу 0 отпада. Са маслацем је већ покренула игру укуса додајући му сремуш, сезонско воће, ускоро и тартуфе. Породица вас прати, па тако за 8. март стиже индупликатор, бућкалица. Тијана Жунић, Жуна маслац Јесте, јесте. То је уствари искорак ка некој производњој кад стварно се то десило да ћу ја правити путер негде, не код куће је, је био 8. март када сам са супругом отишла у једну млекару и купили смо прву бућкалицу и та бућкалица је произведена у Србији. Има неко специфично кретање за које су ме чак странци питали као како, одакле ти ова бућкалица, а онда од неких првих стечених пара сам као, нисам куповала ципеле као женско, него дупликатор. Спикер Пут до мини млекаре није био лак, али је успела да кроз гомилу папира и строгих услова сачува своје дрвене варјачице. Оно што у индустрији машина избаци упаковано за 6 сати, Тијана ствара 6 дана. Брзина није врлина, бар не у бизнису у коме се љубав топи са путером.

Извор: РТС, емсија Знање имање

Srodni tekstovi

Оставите коментар