Објављени су услови откупа пшенице по 40 динара

Аутор: Gdjakovic
317 посета

Као што је министар пољопривреде Бранислав Недимовић најавио, Влада Србије одобрила је да Републичка дирекција за робне резерве изврши куповину до 131.000 тона меркантилне пшенице рода 2022. године по цени од 40 динара за килограм са укљученим ПДВ-ом.

Куповина меркантилне пшенице биће извршена уз посредовање Продуктне берзе. Пшеница ће се куповати од физичких лица – носилаца регистрованих пољопривредних породичних газдинстава и осталих привредних субјеката.

Минимална количина која се купује од једног породичног газдинства је 10 тона, док је минимум пшенице који се купује од привредног субјекта 100 тона, наведено је у закључку који је донела Влада Србије.

Пшеница мора бити домаћа и из овогодишњег рода, зрела, здрава, без знакова плесни, страних мириса и укуса, погодна за људску исхрану, незаражена пшеничним болестима и штеточинама.

Тражени елементи квалитета су хектолитарска маса минимално 76кг/хл, влага максимално 13 одсто, укупне примесе максимално два одсто од чега неорганског порекла максимално 0,25 одсто. Садржај протеина минимално мора бити 11,5 одсто на суву материју.

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар