Објављена прва процена откупне цене малине у 2024. години

Аутор: Gdjakovic
1,4K посета

Малинари имају чему да се надају барем када је у питању откупна цена овог воћа, јављају Вечерње новости. Иако је статистика за прошлу годину суморна и која каже да је извоз опао за трећину у односу на 2021. годину, пољопривредници имају вере да ће зарадити више у месецима који следе. Пројекције да ће цена свеже малине бити најмање 350 РСД по килограму у циљу побољшања целокупне ситуације представници Удружења наше воће Србија које окупља мале хладњачаре и узгајиваче малине организоваће састанак у Ариљу шестог фебруара а позвани су и представници владе Републике Србије. Најновији подаци Републичког завода за статистику кажу да је током прошле године настављен тренд пада извоза малине из Србије и то како у количинама тако и у забележеним вредностима са вредношћу око 280 милиона ЕУР. Извоз 2023. године за трећину је мањи него у 2021 години. У истом периоду пао је увоз тог воћа у Србију у коме је традиционално предњачила малина произведена у Босни и Херцеговини.

Како би на време организовали почетак сезоне црвеног злата Удружење наше воће Србија почетком фебруара ће током састанка саслушати све предлоге планова за рад од свих који послују у овом сектору. Свима је познато какав је значај малине у Србији и њено учешће у бруто домаћем производу и колико је малина у последњих пет деценија подигла ниво живота становника руралних регија у Србији, сви морамо дати максимум у будућем раду, да отклонимо садашње поремећаје на тржишту сектора малинарства, стоји у саопштењу малих узгајивача.  На састанак се позивају и представници општине у којима се интензивно гаји малина као и Министарство пољопривреде да представи мере развоја у воћарству а посебно оне које су за малину доступне у 2024. Години. Позив је упућен кабинету председника Србије, Задружном савезу Србије као и пољопривредном факултету у Београду, преносе Вечерње новости. Према речима председника Удружења малинара Добривоја Радовића у последња три месеца претходне године више од 60.000 тона овог воћа извезено је у друге земље, сама производња је била између 50.000 и 60.000 тона. Тенденција раста извоза  је одлична када се пореде претходне сезоне, а по Радовићу се неоправдано користи као репер 2021. година када је вирус Корона харао целим светом.

Потражња за малином због лековитих витамина била је изузетна и тада је извоз из Србије износио 99.861 тона и тада је 1 кг ишао до 420 РСД. Радовић каже да после Чилеа и Мексика, који су лидери у производњи, долазе Пољска, Украјина и Србија. Када се говори о квалитету на далеко бољој позицији је Србија јер се берба обавља ручно а остале земље користе машине и та малина је за индустријску производњу. Раст потражње европског тржишта иде на горе, цена замрзнуте малине порасла је од краја децембра на око 240 РСД, колико се кретала и цена свеже малине током 2022 године.“ У наредним месецима очекујемо повећање цене свеже малине до 350 РСД по килограма имајући на уму инфлацију и раст потрошачке корпе“ сматра Радовић. Саговорник Вечерњих новости подсећа да је током сезоне 2022. године због раста откупне цене била угрожена стабилност пољопривредне производње. Хладњачари су тада тврдили да је цена превисока и да не могу да продају малину. Међутим, тада је вредност по килограму која се кретала у распону од 500 до 600 РСД била реална, сматрала је влада Србије тада која је донела одлуку да се за кредите изврши репрограм и да се уз гаранцију обезбеде средства свакој хладњачи која није продала воће за 300 РСД по килограму. „Инспекција је контролисала и има неких који су исплатили кредите али има и злоупотребе“ подсећа Радовић. Председник удружења каже да је залиха малина углавном остала из 2022. године.

„Морамо да деламо као партнери јер нам је интерес заједнички, нико не треба да лицитира колика ће бити откупна цена, нарочито не хладњачари, који  намећу  цене. У другим земљама, попут Пољске, држава треба да буде посредник и да се направи повољан амбијент за извоз“ закључује Радовић. Од јануара до новембра 2023. године Србија је увезла 3.232 тона смрзнуте и свеже малине у укупној вредности од 10,5 милиона ЕУР.

Извор: НОВОСТИ

Srodni tekstovi

8 коментари

DRAGAN 27. јануар 2024. - 17:21

OVAJ GOSPODIN RADOVIC JE CELU PROSLU GODINU ZAMAJAVAO PROIZVODJACE SA SLICNIM PRICAMA A STVARNOST JE DA JE CENA MALINE BILA 200 I ISPOD 200 RSD. SAD SE GLASNO CUJU PROCENE DA CENA BITI 120 DO 150 RSD I VISE VERUJEM U TO NEGO U NJEGOVE PRICE I PRAZNA SASTANCENJA..NEK SE SAM PODSETI KAKO JE OBMANJIVAO PROIZVODJACE…. NECETE ME VISE PREVARITI ..NE OBRADJUJEM VISE MALINU…

Одговори
Dragan 28. јануар 2024. - 13:02

Potpuno je Dragan u pravu! Isti taj čovek je i prošle godine zamajavao ljude! To je njihov čovek!
Navraća ljude da obrađuju maline i posle ne isplati toliko, naravno!

Одговори
Goran 28. јануар 2024. - 16:31

Isto mislim i ja

Одговори
Milos 28. јануар 2024. - 10:55

JA SAM POKOSIO 50 ARI MALINA MOGU I DA OSTAVIM SNIMAK POCEO SAM DA RADIM U ODLICNOJ FIRMI GDE MI JE ZQGARANTOVAN POSAO I ODLICNA ZARADA NE ZELIM DA JA RADIM A I DA SE PECEM.A TREBAJU MNOGI DA TAKO URADE SA SVE POKOSE DA JEDNAALINE NEMA VISE PA DA VIDIMO ST POSLEEEEE!

Одговори
Goran 28. јануар 2024. - 16:32

Bravo!!!!

Одговори
Љубомир 28. јануар 2024. - 13:58

Све гарда кумова,браће и осталих непота грамзиве власти.Малинаре претставља УДБ-а,својих правих заступника нигде немају.Зато нас и млате како им се ћефне.Њима и требају „викенд“малинари којима и није битна цена малине на неколико ари и као успутни,допунски посао.Сељак који се ослонио само на малине,е од њега нема ништа.Пропадосмо од оваквих бранитеља.

Одговори
Somi 28. јануар 2024. - 15:15

Malina ce slabiju cenu imati ove godine nego prosle,pala je cena i zaledjene na svetskom trzistu.
Cena u ovoj godini ce biti malo iznad evra.

Одговори
Ситуацију са малином су закомпликовали самозвани стручњаци | Удружење новинара за пољопривреду 29. јануар 2024. - 07:09

[…] Откупна цена малине прошле године била је прилично ниска, тако да се већ поставља питање какво ћемо стање имати ове године. […]

Одговори

Оставите коментар