Неколико добрих идеја шта са вишком малине

Аутор: Gdjakovic
266 посета

У сред сезоне бербе малине, туристичке сезоне и финала Карневала у Врњачкој Бањи, у част ,,црвеном злату“ многобројни гости и посетиоци ,,краљице туризма“ су уживали у производима од малине. Организатори прве  такмичарске изложбе ,,Црвено злато Србије“,  били су Институт за примену науке у пољопривреди из Београда,  у сарадњи са Пољопривредним факултетом Универзитета у Београду, Технолошким факултетом у Лесковцу Универзитета у Нишу, Пољопривредним и Технолошким факултетом Универзитета у Новом Саду, Институтом за воћарство у Чачку, Научним институтом за прехрамбене технологије (ФИНС) и Факултетом за хотелијерство и туризам у Врњачкој Бањи, уз подршку Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Врњачка Променада је на тренутак у шаренилу карневала замирисала на малине и привукла пажњу многобројних гостију. Наиме, Институт за примену науке у пољопривреди (ИПН) 15. јула у Врњачкој Бањи, по први пут је организовао изложбу производа од малине са додатом вредношћу. Циљ ове такмичарске изложбе је, промоција и изградња српског бренда традиционалних и иновативних производа од малине. Разлози организовања исте су многобројни, али је циљ наградити произвођаче малине који овогодишњом ценом тешко покривају своје трошкове у малињаку.

,,Ово је наш одговор на оно што се догађа, светска криза, проблем са извозом, цена воћа, па ајмо да тај производ финализован продамо нашим људима и гостима који дођу у Србију. Направимо производе који могу да се производе у свакој кући и искористити оволику количину малине коју имамо а са друге стране да ова ниска цена не убије ентузијазам.

Препоручујемо: Направите савршен засад малине – Одређивање редова и размака између садница малина

Да је то и даље грана пољопривреде која треба да остане и да се још више унапређује, развија са новим технологијама и већим приносима, која ће учинити нашу малину конкурентнијом. Ово је надам се почетак једног новог Бренда који ће у новом светлу промовисати нашу малину и произвођаче“, каже за Агробизнис др Раде Јовановић, директор ИПН-а,  и иницијатор изложбе.

Наставак приче на линку испод или овде

Шта све може да се уради од наших малина нисмо ни свесни!

Srodni tekstovi

Оставите коментар