Недимовић: Хлеб и брашно сигурно неће поскупети у наредних 60 дана

Аутор: draganadpetrovic
412 посета

Више нема ограничења у извозу брашна. Данас ступа на снагу одлука Владе, која предвиђа да се брашно слободно и неограницено извози из Србије. Министар пољопривреде Бранислав Недимовић каже за РТС да свега има у рафовима и да у Србији нема бојазни, као у неким другим земљама, где постоје проблеми са брашном, млеком и сунцокретовим уљем.
Бранислав Недимовић каже да је држава интервенисала и помогла млинско-пекарском сектору са јефтинијом пшеницом из робних резерви и тако надоместила евентуалне губитке које могу имати.

Истиче да и даље сматра да је била добра одлука што је на 45 дана био забрањен извоз.

„На светском тржишту житарица је хаос и нама је било потребно да избилансирамо наше стање, да сачувамо Србију, да има довољно ресурса. Замислите ситуацију да је Србија за три дана извезла сву пшеницу и брашно које има. Шта би остало за Србију, шта бисмо имали“, наглашава Недимовић.

Илустрација: Гостовање министра пољопривреде Бранислава Недимовића у студију РТС

Истиче да у наредних 60 дана хлеб, брашно тип 400 и брашно тип 500 у килском и петокилском паковању сигурно неће поскупети.

„Донели смо одлуку за наредних 60 дана, али Влада има право да интервенише уколико сматра да на тржишту постоје одређени поремећаји. Сва је прилика да ће на светском тржишту житарица, због сукоба у Украјини, бити потпуни циркус“, каже Недимовић.

Наводи да Србија у овом тренутку има вишак од 170.000 тона бршна.

„Ако пођемо од тога да Србија извезе углавном 10 до 12 хиљада тона брашна, то је 15 месеци слободног извоза. Немојте заборавити да имамо милион тона пшенице на лагеру која врло лако може да се самеље у нашим млиновима“, каже Недимовић.

Наглашвава да свега има у рафовима и да у Србији нема бојазни, као у неким другим земљама, где постоје проблеми са брашном, млеком и сунцокретовим уљем.

Каже да од наредне жетве очекује преко 3.400.000 тона пшенице, што је један од бољих приноса по хектару.

Извор: https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/5/ekonomija/4813329/nedimovic-hleb-brasno-nece-poskupeti-narednih-60-dana.html

ФОТО: Printscreen РТС

Srodni tekstovi

Оставите коментар