Недимовић најавио милионску инвестицију: Британци купили Фриком

Аутор: draganadpetrovic
861 посета

КОМПАНИЈА Фриком продата је британској фирми „Номад фудс“, сазнају „Новости“.“ФОРТЕНОВА група“ је почетком године саопштила да је ушла у ексклузивне преговоре с компанијом „Номад фудс“ о продаји бизниса замрзнуте хране, који обухвата компаније „Ледо“, „Ледо Читлук“ и „Фриком“.
Преговори су успешно окончани, а трансакција ће бити обављена у 13 часова.
Износ обавезујуће понуде који је сада „на столу“ није објављен, али се прошле јесени у медијима спекулисало да је у питању потенцијална трансакција деценије, те да би циљана валуација „Леда“ могла да износи око 600 милиона евра, односно између 10 и 12 пута добити пре камата, пореза и амортизације (ЕБИТДА), када је „Фортенова“ примала необавезујуће понуде заинтересованих компанија.
„Фортенова група“ је основана 1. априла 2019. преносом пословне целине под ванредном управом „Агрокора“, као резултат нагодбе.

Илустрација: Оечкује се улагање и напредак Фрикома

Извор:https://www.novosti.rs/vesti/ekonomija/1040698/pregovori-uspesno-okoncani-frikom-ima-novog-vlasnika-transakcija-biti-obavljena-13-casova

Гостујући у Јутарњем програму Прве телевизије ово је најавио и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић.
„Наш највећи прерађивач смрзуте хране је добио новог власника, купио га је највећи европски прерађивач смрзуте хране“, казао је он. У питању је, додао је, инвестиција од пар стотина милиона евра.“Знаћете све данас у 13 сати“, најавио је.
Гостујући на Телевизији Прва, Недимовић је говорио и о извозу меса у Европску унију. Наиме, пилеће месо из Србије наћи ће се на рафовима земаља ЕУ, али извоз свињског меса и даље није одобрен. Рампа је подигнута после 30 година, али не и за свињско месо. Шта је главни разлог?
„Видео сам те новинске наслове о 30 година. Знате, Европа је успоставила стандарде, а на нама је било да испунимо неке услове – за свињско месо биле су нам потребне сада три, четири године, за пилеће месо је требало нешто краће. Вакцинација против свињске куге је био проблем“, подсетио је Недимовић.

Илустрација: Процедура за свињско месо чека нас у фебруару/ Фото: Pixabay

Како је рекао, у наредне две недеље креће процес одобрења пред европским органима.
„То значи да ће у децембру први српски прерађивачи и произвођачи моћи да пошаљу своју робу у Европску унију“, најавио је министар, додавши да нас у фебруару чека иста процедура за свињско месо као за пилеће.
Он је нагласио да Србија сада има тржиште Руске Федерације и Европске уније, што доскора није био случај, јер смо били ограничени на земље из окружења.
„Имамо довољно хране да можемо да хранимо сточни фонд“, напоменуо је.
На питање како ће све то утицати на цену меса, казао је да не очекује поскупљења.

Извор:https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2021&mm=09&dd=30&nav_id=1930135

Srodni tekstovi

1 коментар

Goran Stanojević 1. октобар 2021. - 11:36

Pa zar nije Frikom Hrvatska kompanija ? Mislim, ako su oni prodali svoju kompaniju opet stranoj kompaniji, kako se to onda predstavlja kao investicija ? Ne dobija te pare naša država, već vlasnik. Ako ne grešim…

Одговори

Оставите коментар