Криза око млека у целом региону! Сточари незадовољни, млекаре смањују откуп

Аутор: Gdjakovic
400 посета

Произвођачи млека у централној Србији и даље траже од државе да се утврди минимална цена млека од 65 динара по литру и да се додели субвенција за сваку јуницу како би се обновио сточни фонд. Према њиховој рачуници, то би државу коштало десет милијарди динара, пренела је Бета. Уколико се нешто конкретно не догоди, у преговорима најављују радикализацију протеста.

Нећете веровати колико производа и шта све добијамо од сурутке

Сукоб између индустрија млека и произвођача ескалира у целом региону. Све је почело с несташицом сировине, крајем септембра прошле године, наставило се с наглим поскупљењем млека у малопродаји. Последњих дана млекаре су почеле масовно да најављују смањење откупа од домаћих фармера и пад цена. Појефтињење је приметно и у малопродаји, па је у појединим трговинским ланцима прошле недеље литар млека могао да се купио и по цени од 86 до 99 динара.

У позадини приче заправо је чињеница да је млека превише на тржишту ЕУ. Цена је пала на само 40 евроценти за литар и произвођачи покушавају да се ослободе вишкова на тржиштима ван Европске уније, да ли кроз пласман јефтиних качкаваља или саме сировине.

– Постоји велика производња на фармама и слабија продаја, и то је главни узрок пада цена. На тржишту између самих млекара цена је само 0,30 евра за литар. Дугорочно, овакво стање није одрживо и донеће мању понуду, али тек током јесени. Код нас је борба млекара и узгајивача под надзором државе, али решења још нема – објавио је недавно „Агроинфонет”.

Након што их је обрадовала вест о већим подстицајима у овој години, хладан туш од откупљивача доживели су и произвођачи млека у БиХ. Како је пренео „Агроклуб”, неколико млекара усмено је обавестило фармере да ће откупна цена бити смањена у наредна два месеца.

У тамошњем Удружењу пољопривредних произвођача рекли су да су целе 2022. произвођачи били оптерећени повећањем цена ђубрива, садног материјала, сточне хране, дизела…

– Изборили смо се за повећање подстицаја и нећемо дозволити да нам се цена умањује. Велики број фармера радије ће просипати млеко или грла послати у кланицу. Ово заиста постаје неиздрживо и неподношљиво – упозорили су из овог удружења.

У Хрватској, где је још пре десетак година објављено да се више од 70 одсто млечних производа увози, домаће фарме млечних крава и даље пропадају упркос енормно високим ценама млека у трговинама.

Субвенција по хектару ипак раније, ево и када!

Ако се такав тренд настави, потрошачи ће пити скупо увозно млеко, односно млечне производе дугог рока трајања високе цене и ниског квалитета, упозорила је недавно Хрватска пољопривредна комора.

– Приходи на фармама су јако мали, а произвођачи су због неисплативости прешли у друге производње. Тренд производње млека је негативан, број произвођача пао је испод 3.000 и даље ће падати – упозорили су у тамошњем Одбору за млекарство.

Ивана Албуновић

Извор: https://www.politika.rs/scc/clanak/546366/Ekonomija/Borba-za-domace-mleko-u-celom-regionu

Srodni tekstovi

Оставите коментар