Краљ Холандије отворио светски конгрес о семенарству, иновације у фокусу

Аутор: Gdjakovic
66 посета

Његово Величанство краљ Вилем-Александар од Холандије свечано је отворио стоти Светски конгрес семена у Ротердаму, придружујући се овом значајном постојања, окупљајући више од 1800 делегата из целог света. Посебна част припала је за 14 новинара да извештавају са овог скупа међу којима је и главни и одговорни уредник Агробизнис магазина и председник АГРОПРЕСС’а Горан Ђаковић.

Овај конгрес је био прилика да се сретне 1,800 стручњака из 76 земаља, у част јубилеја ИФС-а, организације која већ вековима обликује ову индустрију и која је организатор овог престижног годишњег скупа.

Његово Величанство краљ Вилем-Александар од Холандије

Краљ је у свом говору истакао значај Холандије у глобалном сектору семена, посебно признајући допринос земље као једног од водећих извозника семена поврћа и садног материјала. Посета павиљону Плантум, која представља холандско удружење за семе, била је прилика да се истакне улога Холандије у овом сектору, чија је вредност само прошле године достигла 5 милијарди евра.  Толико Србија није зарадила од целокупног сектора пољопривреде и прехрамбене индустрије.

Поред сусрета с индустријом, краљ је имао прилику да разговара и са младим професионалцима и студентима из сектора семена и пољопривреде, као и са представницима националних удружења за семе, наглашавајући важност укључивања нових генерација у ову кључну грану пољопривреде.

Конгрес је био прилика за анализу изазова и прилика пред глобалним сектором семена у наредним деценијама, а тема „Навигација у следећи век“ поставила је оквир за расправу о будућности овог кључног сегмента пољопривредне производње.

Учесници су такође разматрали значај семенског сектора у контексту одрживог развоја и безбедности хране, с посебним освртом на улогу семена у постизању циљева одрживог развоја УН-а.

Очекује се да ће се семенски сектор поново ујединити на Самиту будућности УН-а, подржавајући Декларацију о семену, која је кључна за одрживу трансформацију прехрамбених система и за обезбеђивање сигурности хране широм света.

Поред тога, конгрес је био прилика за размену искустава и идеја о будућности семенске индустрије, посебно у контексту убрзане технолошке иновације и потребе за адаптацијом на променљиве климатске услове.

Светски конгрес семена представља први од низа догађаја планираних за обележавање јубилеја ИФС-а, с другим слављем заказаним за јул месец, у сарадњи с Међународним удружењем за тестирање семена (ИСТА).

Овај конгрес не само да обележава 100 година постојања МФС-а, већ и наглашава кључну улогу семена у постизању одрживих прехрамбених система и у остваривању циљева одрживог развоја УН-а.

На догађају учествује и велики број компанија које представљају своје иновације. Овом приликом срели смо господина Томаса из Немачке (Thomas Stumpe) који  је за Агробизнис магазин рекао да производи његове компаније већ постоје у Србији.

Thomas Stumpe

„Ове године представљамо нашу најновију иновацију у домену анализе семена. У настојању да одржимо константан ниво квалитета семена, представљамо разноврсна решења за њихову анализу. Наши производи омогућавају детаљну анализу готово свих врста семена, било да се ради о житарицама, поврћу, цвећу или зачинском биљу. Када је реч о анализи семена поврћа, наши специфични параметри омогућавају дубинску анализу како малих тако и великих врста семена. Нудимо вам само најбољи квалитет, контролишући и елиминирајући оштећена семена, док истовремено гарантујемо безбедност анализе кроз нашу проверу веродостојности. Наша технологија омогућава чак и идентификацију активних семена кромпира путем детекције светла и таме, као и детекцију празних семена, на пример код паштрнака“ каже власник и директоркомпаније Томас Стумпе.

Осим тога, на овај начин  гледају се и општи параметри и анализе које обухватају величину семена, облик, тежину хиљаду зрна и фракционисање семена, пружајући вам потпуну слику о њиховим карактеристикама.

„Ова иновација није само корак напред у домену пољопривреде, већ и потврда наше посвећености пружању најбољих могућих решења за унапређење квалитета семена и постизање изузетних резултата у узгоју. Верујемо да ће наше решење бити од велике користи пољопривредницима и произвођачима широм света“ закључио је господин Стумпе .

Srodni tekstovi

1 коментар

Оставите коментар