Код комшија незапамћене поплаве оштетиле винограде

Илустрација: Виноград

Аутор: Gdjakovic
327 посета

Аутор: СЕЕбиз / ХРТ

МЕТКОВИЋ – Након обилних киша и високих водостаја на подручју Неретванске долине, утврђује се штета на пољопривредним културама.

Највише је уништена винова лоза у Сташевици и Појезерју, а претпоставља се да нема спаса ни једногодишњим биљкама. Иначе, за ублажавање посљедица природних непогода Министарство пољопривреде осигурало је 4 милијуна еура.

Једанаест милијуна чокота винове лозе расте на подручју Вргорачко-неретванског језера. Тијеком недавних поплава већина их је била потпуно прекривена водом.

– Вода не отиче, слабо отиче и од овога све скупа што је било под водом ја мислим неће бити ништа. Ово је све пропало, рекао је Петар Злоић за ХРТ.

Подузимају се мјере заштите како би се спасило што се спасити може.

– Ово је бацање новаца по мени. Ето, ја имам и моја обитељ скоро тридесет тисућа чокота. Од тих тридесет тисућа сигурно их је једно шеснаест, седамнаест тисућа потонуло, додао је Злоић.

– Велика средства се сад морају улагати у појачано заштићивање лозе што ће им причинити додатне трошкове, а видите и сами и ми као опћина ћемо имати велике штете с обзиром на то да ће ови путеви пропаст које ми редовно одржавамо и насипамо, казао је Боро Доминиковић, начелник опћине Појезерје.

У Сташевици су неки чокоти лозе још под водом, а једногодишње културе потпуно су уништене. Овај насад лубеница једним дијелом постао је ријека.

– Једноставно огромна количина воде и неће се убрати вјеројатно с ове површине ништа, изјавио је Ђани Сикирић.

Повјеренство за процјену штете коначне ће закључке донијети тек када се вода повуче и заврше инкубацијски процеси.

– Претпостављам да ће то бити могуће утврдити тек за неких петнаестак дана кад ћемо онда подузети даљње кораке, поручио је Иван Маревић, замјеник градоначелника Плоча.

Очекује се проглашење елементарне непогоде, али и изградња додатног тунела који би омогућио бржи проток воде у море.l

– Хрватске воде су по информацијама које имам у поступку студије утјецаја на околиш за тунел Бирина, то би био тунел дужине 3,8 километара и протока 60 кубних метара по секунди, додао је Маревић.

Виноградари кажу да такву количину падалине у ово доба године не памте. Истичу да ће штета знатно смањити приходе, некима нажалост једине.

https://www.seebiz.eu/trzista/uzas-u-dolini-neretve-vinova-loza-i-nasadi-lubenice-pod-vodom/291966

Srodni tekstovi

Оставите коментар