ИПАРД програм значајна подршка сектору пољопривреде

Аутор: draganadpetrovic
347 посета

Државни секретар Министарства финансија Владе Републике Србије Гојко Станивуковић поручио је на овогодишњој седници Одбора за праћење спровођења ИПАРД програма да је дошло до повећања искоришћености средстава из тог програма, али и да постоји значајан простор за још веће коришћење новца који је на располагању.На скупу, одржаном у Министарству финансија, било је речи о даљем раду на ефикаснијој имплементацији и реализацији мера које су предвиђене ИПАРД програмом.

Станивуковић је нагласио да је поменути програм веома значајан алат у подршци сектору пољопривреде и реализацији конкретних мера за чије је спровођење Србија акредитована.Према његовим речима, све заједничке иницијативе које смо покренули и имплементирали дале су одређене резултате који су имали утицај на убрзање спровођења програма и већу искоришћеност доступних средстава.

Он је додао да је у претходном периоду настављен заједнички рад свих тела на јачању система за спровођење и убрзавање процеса апсорпције расположивих средстава предвиђених наведеним програмом.

– Наставили смо да радимо на убрзавању процеса одобравања и уговарања, и то ће остати један од основних приоритета за мене као Националног службеника за одобравање, али и изазов за све нас. Такође, праћење имплементације ИПАРД-а и ефикаснија реализација мера остају један од приоритета – нагласио је Станивуковић.
Државни секретар је подсетио на то да је прошле године усвојен Закон о пољопривреди и руралном развоју, којим је омогућена исплата аванса као дозвољен трошак до 50 одсто јавне помоћи од одобрене вредности подстицаја за ИПАРД кориснике.

– Ово је посебно важно, будући да ће се овим изменама ИПАРД корисницима обезбедити значајан део финансијских средстава за реализацију планиране инвестиције, док ће коришћење авансног плаћања утицати на побољшање апсорпције ЕУ финансијског доприноса и смањење ризика од повраћаја средстава Европској унији – објаснио је он.

Илустрација: Ефикаснија реализација ИПАРД мера остаје један од приоритета

Станивуковић је подвукао да је крајњи циљ потпуна искоришћеност ИПАРД средстава, уз напомену да се посебна пажња посвећује третирању могућих неправилности у спровођењу и трошењу ИПАРД средстава, те да ће се наставити отворена и ефикасна комуникација са Европском комисијом и Европском канцеларијом за борбу против превара (ОЛАФ).

Он је указао на то да је спровођење ИПАРД програма у Србији од изузетног значаја за сектор пољопривреде и руралног развоја, за подршку пољопривредним произвођачима, јачање конкурентности сектора производње и прераде хране, укључујући и сам преговарачки процес и Поглавље 11.

Министарство финансија ће, како је поручио, наставити да даје подршку Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде и ИПАРД агенцији у заједничком процесу спровођења ИПАРД програма и припреми за будуће акредитације нових мера.

Присутнима се обратио и државни секретар Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Сенад Махмутовић, као и руководилац Јединице Г.4 – Суседство, проширење и претприступна помоћ Европске комисије Франк Болен.

Извор: https://www.agrotv.net/ipard-program-znacajna-podrska-sektoru-poljoprivrede/

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар