Заустављен увоз грожђа због пестицида

Аутор: draganadpetrovic
731 посета

Фитосанитарна инспекција Републике Српске забранила је увоз пошиљке од 20.730 килограма свежег грожђа пореклом из Северне Македоније због повећаног садржаја пестицида.
Приликом редовног прегледа пошиљке хране биљног порекла при увозу, надлежни инспектор је извршио узорковање за лабораторијску анализу ради испитивања остатака пестицида, саопштено је из Инспектората Српске.У анализираном узорку је утврђено присуство пестицида „фосмет“ изнад вредности прописаних Правилником о максималним нивоима остатака пестицида у и на храни за животиње биљног и животињског порекла, према извештају који је издао “Институт за воде” Бијељина о лабораторијској анализи, којом је испитивано присуство 180 активних материја, преноси портал Бизнисинфо.

Илустрација: Пооштрене контроле пошиљки грожђа из Северне Македоније

Поступајући у складу са резултатима анализе, инспектор је донео решење којим је забрањен увоз и наложено враћање спорне пошиљке пошиљаоцу или уништавање под надзором надлежног инспектора, додаје се у информацији.

Извор: https://www.rtv.rs/sr_ci/ekonomija/balkan/u-srpskoj-zaustavljen-uvoz-grozdja-iz-severne-makedonije-zbog-pesticida_1275520.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар