Жетва пшенице ће каснити, а цена ни за трошкове производње

Аутор: Gdjakovic
620 посета

Како је киша утицала на жетву и каква се откупна цена пшенице очекује

Ратари се обично радују пролећној киши, нарочито када стигне после пролећне сетве и расејавања ђубрива. Ипак, свакодневни пљускови нису оно што су желели. О томе како ће последње обилне падавине утицати на жетву, за РТС је говорила Сунчица Савовић из „Жита Србије“.

Сунчица Савовић, директорка „Жита Србије“, каже за РТС да је жетва пшенице одложена за двадесетак дана, док ће жетва јечма бити нешто раније.

Илустрација: Жетва касни скоро три недење

Иако су падавине значиле усевима након благе зиме, ова количина падавина створила је проблеме, што Савовићева илуструје примером Бачке.

„У Бачкој, која је највећи произвођач соје, одређене површине су морале бити пресеане с обзиром на то да је у јако кратком временском периоду пало од 80 до 100 литара кише по квадратном метру, због чега је земљиште остало поплављено“, рекла је директорка „Жита Србије“.

Пшеница је тренутно у различитим фазама цветања, а ова количина воде јој свакако није потребна. Киша би могла да утиче и на квалитет рода.

„Ми смо прошле године имали изузетно квалитетну пшеницу, али нисмо уопште имали падавине од марта све до жетве“, подсећа Савовићева.

На питање која ће бити откупна цена пшенице, Савовићева одговара да она није формирана, али да би, када би се данас одређивала, износила 18 динара.

„То свакако није задовољавајуће за произвођаче, јер је просто негде у линији, са производном ценом, али као што рекох, имамо још двадесетак дана да се ситуација промени. Свакако ће зависити од понуде и тражње“, рекла је директорка „Жита Србије“.

Извор: https://www.rts.rs/vesti/ekonomija/5211431/kako-je-kisa-uticala-na-zetvu-i-kakva-se-otkupna-cena-psenice-ocekuje.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар