Да ли сте израчунали колико кошта направити теглу ајвара? Ево текста који сви коментаришу!

Аутор: Gdjakovic
992 посета

ВРЕМЕ је да мирис пе­чене паприке обавије домове где се спрема омиљена зимница. Да је само до цене овог поврћа, можда се ајвар не би крч­као на превише шпорета.

У прилог домаћем, међу­тим, иду износи по којима се овај деликатес продаје у трговини.

Домаћице ових дана килограм паприке не могу да купе за мање од 100 динара, а велика је шанса да ће их коштати и двеста. Просечна тегла од 700 грама домаћег ајвара који се продаје на пијаца­ма у најбољем случају ко­шта 900 динара. Неки ће сигурно сачекати и акциј­ске понуде у маркетима.

У најчувенијем крају по паприци, лесковачком, килограм овог поврћа ко­шта на пијацама од 100 до 150 динара.

– Невреме нам је прави­ло проблеме. Смене кише, ветра, јаког сунца не по­годују производњи – каже Ђорђе Мицић, директор Земљорадничке задруге „Зелена звезда“ из Винар­ца, која има и сопствену пољопривредну прои­зводњу, а паприку за ајвар производи на површини од око 1,2 хектара. – При­нос је нешто мањи од уо­бичајеног, али је то надоместила цена. Без обзира на нешто мањи род, биће довољно паприке за све.

За све оне који немају услове или жељу да сами припремају „српски кави­јар“, почела је и продаја готове зимнице. Теглу до­маћег ајвара од 700 грама пољопривредни произво­ђачи у Лесковцу продају по цени од 900 до 1.000 динара

– Код нас тегла од 580 грама кошта 800 динара – истиче Стевица Марковић из Брестовца, који је годи­нама упоран у производ­њи „лесковачког ајвара“ са заштићеним географ­ским пореклом. – Увелико припремамо ајвар од соп­ствених паприка.

На престоничким пија­цама понуда је разнолика. Током радних дана кило­грам паприке може да се купи за 150 динара, али је викдендом тарифа већа, најчешће 200 динара, а на гајбу 180.

За разлику од прошле године, у Вршцу је папри­ка ове сезоне родила боље. Зато је и цена нижа, па ај­варуша кошта од 130 до 150 динара по килограму. Црвено благо, како Бана­ћани називају ајварушу, пинђуришу и љутеницу, на зрењанинским пијаца­ма је од 100 до 150 динара за килограм.

У лозничком крају па­прика из пластеника или повртњака може да се ку­пи од 100 до 140 динара по килограму. Цена је, ка­ко каже угледни повртар из Страже код Лознице Мишо Искић, за петину већа него лане, а куповина је за трећину мања.

На зеленим пијацама у Пожаревцу паприка је почетком лета била јеф­тинија, али како се при­ближило време оставља­ња зимнице, цена јој је скочила. Паприка најни­жег квалитета, ситнија и делимично оштећена, ко­шта 80 и 100 динара, док је она квалитетнија од 150 до 250 динара.

На краљевачкој пијаци цена паприке ових дана креће се од 160 до 200 ди­нара, док је на „кванташу“ јефтинија за двадесетак динара. У зависности од квалитета, тегла ајвара из домаће радиности кошта од 800 до 1.000 динара, пинђур око 900, колико треба издвојити и за ек­стра љути пинђур са сом­борком.

– Та времена када се зимница припремала до­маћински и „на велико“ одавно су прошла.

Сада се више исплати куповати готову зимницу по потре­би у маркетима – вајкају се трговци надајући се већем броју купаца током наред­на два викенда.

Параћинску пијацу преплавила је паприка различитог квалитета. Најтраженија је црвена месната и кошта од 170 до 200 динара. Леско­вачку македонку, за коју продавци кажу да је за ај­вар најбоља, ваља плати­ти 180 и 200 динара.

Нижа цена паприка за ајвар, а почела и продаја винског грожђа

– Та паприка је пљо­сната, има две стране, па је згодна за печење и чишћење, а без тога нема доброг ајвара. Од 40 килограма македонке добијете 23 тегле од 720 милилитара – информи­ше нас искусна жена за тезгом.

Невреме потопило ајварушу

У РУСКОМ Крстуру у Бачкој, селу најчувенијем по производњи паприке ај­варуше, јулско невреме је уништило две трећине рода и оштетило и прео­стале засаде. Највећа количина овог поврћа откупљује се као друга класа, по цени од 50 динара по килограму, док се за прву класу добија 120 динара.

На пијацама се крстурска рога, како је овде зову, продаје по цени од 150 динара. Село је познато и по домаћем ајвару, припрема је у току, а тегла од 700 грама кошта 1.000 динара.

Рачуница

ЗА теглу од 750 грама треба око три килограма меснатих црвених паприка. На то треба додати и трошак за уље, струју или дрва. Има домаћица које користе до­датне састојке – парадајз, плави патлиџан, љуте паприке. Кад се све сабере, једна тегла на крају кошта од 500 до 800 динара.

Извор:

https://www.novosti.rs/c/drustvo/vesti/1281527/koliko-kosta-tegla-ajvara-ovo-cena-domacu-izradu-700-grama-delikatesa

Srodni tekstovi

Оставите коментар