Дани паприке у Доњој Локошници

Аутор: draganadpetrovic
551 посета

Одавно је Доња Локошница постала чувена по производњи црвене паприке, а посебно по низовима паприка који се суше на кућама становника. Све је то довело до организовања манифестације Дани паприке, која је одржана по 15. пут. Градоначелник Горан Цветановић очекује да ће манифестација трајати још много година.
„Манифестације попут данашње, посвећене некој врсти воћа или поврћа, имају за циљ да промовишу пољопривреду Лесковца и околних села, те да нас увек подсећају да морамо бити поносни што смо крај пољопривредника и да морамо чувати оно што нам је мајка природа дала. Лесковац улаже труд у том смеру зато нашим пољопривредницима, захваљујући којима село опстаје, помажемо финансијски и кроз уређење инфраструктуре“.

Илустрација: Фестивал у част паприке

И ове године није изостало такмичење у брзом низању паприке, а најбоља је била Радмила Николић.
„Паприку нижем од малих ногу, а имам 66 година, па рачунајте колико је то. Сам поступак низања није тежак за доброг низача. Такмичем се пети пут, до сада сам стално била друга, коначно сам победила. Треба ми 12 минута за један низ паприка. Иначе, од овог посла може да се живи, јер ми све што смо стекли је од овога.“
У културно уметничком програму учествовали су фолклорна секција Дома културе Печењевце, песник Јовица Марјановић и ученици рецитатора, а посебно интересовање изазвало је присуство глумице Тања Бошковић и Алеша Павлина, члана уметничког савета фестивала LIFFE.

Извор: https://jugpress.com/petnaesti-dan-paprike-u-donjoj-lokosnici/

Srodni tekstovi

Оставите коментар