Вештачка пчела одушевила боровничаре, принос већи за 30 посто

Аутор: Gdjakovic
753 посета

ИЗРАЕЛСКА ИНОВАЦИЈА НУДИ РЕШЕЊЕ ЗА МАЊАК ПЧЕЛА ШТО ЈЕ СВЕ ВЕЋИ ПРОБЛЕМ У ПОЉОПРИВРЕДИ

Израел је последњих година постао лидер када су у питању иновације на пољу пољопривреде. Након летећег робота који бере, класификује и одлаже воће на ред је дошло и опрашивање. Наиме, према подацима Организације за храну и пољопривреду Уједињених нација (ФАО) од 1961. до данас пољопривредно земљиште се проширило за 600 одсто, док се број кошница повећао за само 83 процента. Проблем са мањком пчела уз приметно изумирање дивљих пчела довело је човечанство у пат позицију – све је више људи на планети, потребе за храном се из дана у дан увећавају а нема ко да  опрашује биљке како би дошло до формирања плодова.

Мањак пчела

Проблем са мањком пчела евидентан је широм света. Због тога сваке године око 48 милијарди пчела испоручује се калифорнијским плантажама бадема ради опрашивања, да би потом путовале у друге делове САД ради опрашивања усева. Током транспорта многе пчеле угину. Како би решили проблем са мањком пчела у израелској компанији  BloomX дошли су на идеју да направе робота пчелу. У питању је прототип робота, заправо машина, која биомимиком опрашује биљке ефикасно као и пчеле.

Како је објаснила директорка маркетинга ове компаније Емили Спенсер компанија која је основана 2019. у малом израелском селу Рипшон, родном месту извршног директора Таи Саде робо пчела може да заобиђe бројне проблеме које имају медоносне пчеле од болести до лакшег транспорта. Осим тога, робот заобилази ограничења које имају многе земље, као што је рецимо Колумбија, која забрањује увоз и уношење пчела која нису аутохтоне.

– За сада смо се фокусирали на опрашивање боровница и авокада, а резултати су бољи него што смо очекивали. Робо пчела је мобилна јединица са механичким рукама која протресе стабљике боровнице како би се полен са мушких преместио на женске делове биљке. Овај посао су раније углавном радили бумбари али они не могу да раде тим темпом као наш робот. Наравно, свака врста усева или биљака захтева другачији приступ опрашивању па постоји могућност да се подеси механизам за опрашивање – објаснила је она.

Према њеним речима примећено да на овај начин узгајивачи боровница могу да контролишу услове уз помоћ апликације која ће им сугерисати кад је најидеалније време за опрашивање. У апликацију се унесу параметри од температуре, влажности и излагања сунчевој светлости до самог стања сваког стабла у засаду како би се добило најбоље време за спровођење опрашивања.

Наш научник открио нови сајтојак за ћевапе

– На овај начин воћар може унапред да планира опрашивање па самим тим и бербу. Предност је што не зависите од пчела и њиховог расположења, јер кад је сувише хладно оне остају у кошници а не излазе ни кад је превише вруће – појаснила је Емили.

Како је нагласила њихова истраживања су показала да опрашивањем боровница на овај начин може се повећати принос и до 30 одсто, док се сама величина воћа такође увећава за 29 процената.

– Потрошачи желе крупне, лепе боровнице . А кад имате крупне плодове може и више да их наплатине  и више зарадите. Компанија ради истраживања не само у Израелу већ и у Перуу који највећи светски произвођач и извозник боровница. У плану је да опрашивач тестирамо и на јабукама и мангу, али и на парадајзу који се производи у заштићеном простору односно у пласетницима и стакленицима – открила је она.

Компликације са авокадом

Када је у питању авокадо опрашивање је много компликованија због саме биљке код које се мушки и женски цветови отварају у различито време. Да би побољшали ефикасност опрашивања узгајивачи најчешће саде две сорте авокада како би имали синхроно отварање мушких и женских цветова.

Марић: Кинолошки савез Републике Србије не ради по законима Србије

– Уместо да опрашивач тресе биљку као код боровнице код авокада примењујемо другачију технику. Робот, налик на летеће бераче, специјалним сисаљкама извлачи полен из мушког цвета, складишти га у посебан оквир и чува се без икаквог конзерванса 24 сата док се не отворе женски цветови. Уколико је на плантажи посађено две сорте авокада због унакрсног опрашивања онда нема потребе за складиштењем полена већ се он пренесе са мушког на женски цвет. Идеју смо добили гледајући роботизоване бераче воћа који се већ користе у Израелу – објаснила је Емили.

Истраживања се већ спроводе у Мексику који је највећи светски произвођач авокада. Већ се раде истраживања како би се робот опрашивач прилагодио одређеним биљним врста посебно кад воће има високо стабло па је до деликатних цветова теже доћи.

На питање зашто овај робот опрашивач није аутоматизован већ је потребан човек који гура апарат кроз редове боровница, Емили је објаснила да је то из практичних разлога.

– Свесни смо да велики део пољопривредника на глобалном нивоу није довољно технолошки поткован да би могли да користе деликатне аутоматске роботе. Рецимо, у Мексику немају проблема са радном снагом али њихови радници нису толико технолошки обучени да би могли да управљају опрашивачима. Због тога смо ишли на једноставнију варијанту како би роботе могао да користи што већи број људи – рекла је она.

Према речима Емили циљ је да у наредних 10 до 15 година опрашивање биомимиком замени пчеле и повећају приноси како би се лакше производила храна.

Драгана Петровић, Агробизнис магазин

Избор/фото: https://www.israel21c.org/now-robo-bees-are-pollinating-avocados-and-blueberries/

Srodni tekstovi

Оставите коментар